IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Няма безплатен обяд“: Четири урока от кризата с FTX

Трябва да инвестирате „това, което сте готови да загубите на 100%, както във Вегас“, съветва експерт

16:19 | 21.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Когато се анализира разпределението на активи в портфолио, посочва той, 5% от даден актив „започва да е съществен“ дял, а 10% е „много концентрирано“ разпределение. Разбира се, може да има смекчаващи обстоятелства за някои инвеститори.

„Дори ако даден финансов актив е спекулативен по природа, той може все пак да изиграе роля в едно добре диверсифицирано портфолио, дори и в малък размер“, посочва Улин от Ulin & Co.

3. Очаквайте още крипторегулации

Върви дебат за това как криптовалутите трябва да бъдат класифицирани и регулирани и той стана още по-интензивен със срива на FTX.

Сенаторите Синтия Лумис (Републиканска партия, Уайоминг), както и Кирстен Гилибранд (Демократическа партия, Ню Йорк) през юни представиха проектозакон за създаване на регулаторна структура за дигиталните валути, който определя по-голямата част от активите като стоки – като злато и петрол, които се надзирават от Комисията по търговия със стокови фючърси.

Според експертите срива на FTX може да усили дискусиите – и да ускори времевата рамка за бъдещи насоки. „Смятам, че ще станем свидетели на регулации“, коментира Айвъри Джонсън, основател на Delancey Wealth Management. „Смятам, че тези лоши бизнес модели ще изчезнат“, допълва той.

Председателят на Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите Максин Уотърс (Демократическа партия, Калифорния) и републиканският представител Патрик Макхенри от Северна Каролина миналата сряда представиха планове за двупартийно изслушване през декември във връзка с разследването на кризата с FTX.

И макар Конгресът в крайна сметка да трябва да реши как правителствените агенции може да регулират криптовалутите, председателят на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслър настоява за по-строги правила. „Инвеститорите се нуждаят от по-добра защита в това пространство“, коментира той по-рано през ноември пред CNBC.

Смятам, че тези лоши бизнес модели ще изчезнат
Айвъри Джонсън
основател на Delancey Wealth Management

4. Защитете архивите си с криптотрансакции

Независимо от това дали държите криптовалути, експертите предлагат да сваляте историята на трансакциите си периодично.

Събирането на такъв тип документи е една от най-трудните части от плащането на данъци върху криптовалутите, казва Андрю Гордън, адвокат по данъчно право и президент на Gordon Law Group. И ако дадена борса затвори, пак ще ви трябва тази история, за да подадете данъчните си документи, отбелязва той.

„Преди две седмици много малко хора подозираха, че FTX ще се изправи пред такова нещо“, казва Гордън.

Плюс, ще се чувствате по-добре по отношение на печалбата и загубата си, като проследявате движенията през годината, посочва още той. „Това ще ви постави в много по-добра позиция, когато дойде време за данъци“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 21.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още