IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд може да се окаже в затвора заради фалита на FTX

Основателят на фалиралата криптоборса преследва класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“

09:19 | 06.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Сам Банкман-Фрийд, бившият главен изпълнителен директор на FTX в немилост - фалиралата борса за криптовалути, която преди няколко седмици струваше 32 милиарда долара - има истински талант за самороден PR. В продължение на години той се представяше за младо момче гений, превърнало се в бизнес титан, способен като по чудо да разрасне криптоимперията си, докато другите играчи биваха унищожени. Всички - от най-добрите рискови капиталисти в Силициевата долина до звезди от А отбора - се хванаха на въдицата.

Но по време на пресконференцията на Банкман-Фрийд през последните няколко седмици някогашният вундеркинд разказа нов наратив - такъв, в който той е просто неопитен и начинаещ бизнесмен, който не е бил в свои води, не е знаел какво прави и, което е изключително важно, не е знаел какво се случва в основаните от него компании.

Това е доста голямо отклонение от имиджа, който той грижливо бе култивирал, откакто стартира първата си криптофирма през 2017 г. - и според бивши федерални прокурори, съдебни адвокати и правни експерти, които говорят пред CNBC, то напомня за класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“.

Липсват най-малко 8 млрд. долара средства на клиенти, за които се твърди, че са използвани за обезпечаване на милиардни загуби в Alameda Research, хедж фонда, който също той е основал. И двете му компании вече са в несъстоятелност и имат дългове на стойност милиарди долари. Главният изпълнителен директор Джон Рей ІІІ, на когото бе възложено да поеме управлението, заяви, че „през 40-годишния си юридически и преструктуриращ опит" никога не е виждал „такъв пълен провал на корпоративния контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация, както тук“. Това е същият Рей, който ръководеше ликвидацията на Enron през 2000-те години.

В Америка не е престъпление да бъдеш лош или небрежен главен изпълнителен директор с лоша преценка. По време на неотдавнашната си пресконференция от отдалечено място на Бахамите Банкман-Фрийд наистина се впусна в описание на собствената си некадърност, като до голяма степен обвини за срива на FTX лошото управление на риска.

Поне десетина пъти в разговора с Андрю Рос Соркин той се опита да прехвърли вината върху Каролин Елисън, негова колежка (и някогашна приятелка) в Alameda. Казва, че не е знаел колко изключително задлъжняла е Alameda и че просто не е знаел за много неща, които се случват в огромната му империя.

Банкман-Фрийд признава, че е имал „лош месец", но отрича да е извършил измама в своята криптоборса.

Измамата е вид наказателно обвинение, което може да ви вкара зад решетките за цял живот. При Банкман-Фрийд въпросът е дали е подвел клиентите на FTX да вярват, че парите им са налични и не се използват като обезпечение за заеми или за други цели, казва Ренато Мариоти, бивш федерален прокурор и съдебен адвокат, който е представлявал клиенти по искове, свързани с деривати, и колективни искове за ценни книжа.

„Със сигурност изглежда, че става дума за измама, за която може да бъде повдигнато обвинение", казва Мариоти. „Ако представлявах Банкман-Фрийд, щях да му кажа, че трябва да е много загрижен, че ще влезе в затвора. Това трябва да е първостепенна грижа за него“. 

Последна актуализация: 09:19 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
редно е всички тия фараон-измамници да влезнат в затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още