IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд може да се окаже в затвора заради фалита на FTX

Основателят на фалиралата криптоборса преследва класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“

09:19 | 06.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Кой може да го съди?

Министерството на правосъдието най-вероятно ще повдигне наказателни обвинения в САЩ. The Wall Street Journal съобщи, че Министерството на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите разследват фалита на FTX и са в тесен контакт помежду си.

Този вид сътрудничество позволява наказателните и гражданските разследвания да се провеждат едновременно и позволява на регулаторните органи и правоприлагащите органи да събират информация по-ефективно.

Не е ясно обаче дали SEC, или CFTC ще поемат водеща роля в обезпечаването на граждански обезщетения.

Говорител на SEC заяви, че агенцията не коментира съществуването или несъществуването на евентуално разследване. CFTC не е отговорила веднага на искането за коментар.

„Въпросът кой ще поеме ръководството в процеса, дали SEC, или CFTC, зависи от това дали са замесени ценни книжа, или не", заяви пред CNBC бившият федерален прокурор Мариоти.

Председателят на SEC Гари Генслър, който се срещна с Банкман-Фрийд и ръководителите на FTX през пролетта на 2022 г., заяви публично, че „много криптотокени са ценни книжа", което би направило неговата агенция основен регулатор. Но много борси, включително FTX, имат платформи за криптодеривати, които продават финансови продукти като фючърси и опции, които попадат под юрисдикцията на CFTC.

„За продажба на нерегистрирани ценни книжа без регистрация може да се стигне до иск от Комисията за ценни книжа и борси за опрощаване - парични санкции", каза Ливайн, който е представлявал клиенти и пред двете агенции.

„Те също така могат да подадат иск, като твърдят, че FTX е управлявала нерегистриран пазар на ценни книжа", каза Ливайн.

Освен това има и чуждестранни регулаторни органи, които са контролирали някое от безбройните дъщерни дружества на FTX. Комисията по ценни книжа на Бахамските острови смята, че има юрисдикция, и стигна дотам, че заведе отделно дело в съда по несъстоятелност в Ню Йорк. Оттогава това дело е включено в основната процедура за защита от фалит на FTX, но бахамските регулаторни органи продължават да разследват дейността на FTX.

В съдебните документи се твърди, че бахамските регулатори са прехвърлили цифрови активи на клиенти от попечителството на FTX в своето попечителство. Бахамските регулатори настояват, че процедират по правилата съгласно новаторските крипторегламенти на страната. За разлика от много държави, Бахамските острови разполагат със стабилна правна рамка за цифровите активи.

Но инвеститорите в криптовалути не са убедени в тяхната компетентност.

„Бахамските острови очевидно не разполагат с институционална инфраструктура, за да се справят с толкова сложна измама, и напълно са пропуснали да изпълнят задълженията си", заяви пред CNBC партньорът в Castle Island Ventures Ник Картър. (Картър не е бил инвеститор във FTX и заяви пред CNBC, че неговият фонд е пропуснал ранните кръгове на финансиране на FTX).

„Не съществува въпрос за правоспособност. Американските съдилища имат очевидни точки за достъп тук и многобройни части от империята на Сам са засегнали САЩ. Всеки ден, в който САЩ оставят това в ръцете на Бахамите, е загубена възможност", твърди той.

Инвеститорите, които са загубили спестяванията си, не чакат. Вече са подадени колективни искове срещу поддръжници на FTX, като комика Лари Дейвид и футболната суперзвезда Том Брейди. В един от исковете се отправя укор към известните лица, които са подкрепили FTX, за това, че уж не са извършили „надлежна проверка преди пускането на пазара“. 

Колегите на FTX от бранша също завеждат дела срещу Банкман-Фрийд. През ноември BlockFi заведе дело срещу Банкман-Фрийд, търсейки неназовано обезпечение, което бившият милиардер е предоставил на фирмата за криптокредитиране.

По-рано FTX и Банкман-Фрийд спасиха BlockFi от неплатежоспособност през юни, но когато FTX фалира, BlockFi остана с подобен проблем с ликвидността и подаде молба за защита от фалит в Ню Джърси.

Срещу Банкман-Фрийд също така бяха заведени съдебни дела във федералните съдилища на Флорида и Калифорния. И в двата щата той е изправен пред колективни искове за „една от най-големите измами в историята", се казва в съдебно дело в Калифорния.

Най-голямото споразумение по колективен иск за ценни книжа е за 7,2 млрд. долара по делото за счетоводна измама на Enron, показва изследване на Станфорд. Възможността за многомилиардно споразумение ще допълни гражданските и наказателните глоби, които могат да бъдат наложени на бившия милиардер. 

Картър заяви пред CNBC, че отговорността за преследването на Банкман-Фрийд трябва да бъде възложена на правителството на САЩ, а не на частни инвеститори или чуждестранни регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
редно е всички тия фараон-измамници да влезнат в затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още