IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlockFi съди Сам Банкман-Фрийд за акции на Robinhood

Делото е заведено само часове, след като BlockFi подаде документи за защита от фалит заради „остри“ ликвидни проблеми, предизвикани от срива на FTX

11:30 | 29.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фалиралият криптокредитор BlockFi съди Сам Банкман-Фрийд, за да придобие акции на Robinhood, които основателят на FTX е обещал като обезпечение само дни преди срива на неговата борса.

Делото е заведено само часове, след като BlockFi подаде документи за защита от фалит заради „остри“ ликвидни проблеми, предизвикани от срива на FTX, съобщава Financial Times.

То е входирано в същия съд в Ню Джърси, където се води и процедурата по защита от фалит, и атакува холдинговата компания на Банкман-Фрийд Emergent Fidelity Technologies с искане да бъде предадено неназовано обезпечение.

Въпросното обезпечение е делът на Сам Банкман-Фрийд в Robinhood, компанията за онлайн търговия, става ясно от документи, видени от Financial Times. Той купи 6,7% от компанията по-рано тази година.

Искането подчертава тясната връзка между криптокомпаниите и хаотичния процес около FTX и другите бизнеси, ударени от нейния срив.

Индустрията бе засегната от редица фалити заради серия кризи в доверието, които връхлетяха криптопазара и изтриха голяма част от цената на токените. Самият Банкман-Фрийд се опита да се позиционира като спасител на проблемни криптокомпании по време на предишната криза през юни, като предостави спасителна помощ и на BlockFi. В рамките на сделката той получи и правото за евентуална покупка на кредитора.

Но в понеделник от BlockFi заявиха, че експозицията към Банкман-Фрийд е отслабила позициите на компанията, а една от другите му компании - Alameda Research, не е изпълнила заеми за 680 млн. долара в началото на ноември.

Според искането по делото на BlockFi приблизително по същото време, на 9 ноември, компанията и Emergent са сключили споразумение за гарантиране на плащания за неназован кредитополучател чрез залагане на определени „обикновени акции“ като гаранция. Правната кореспонденция, включена в случая, идентифицира кредитополучателя като Alameda.

В същото време от съдебни документи на BlockFi става ясно, че компанията е продала токени от своята криптовалута за 239 млн. долара и е предупредила почти 250 служители, че може да загубят работата си като последствие от искането за защита от фалит, съобщава Bloomberg.

BlockFi е продала активите, за да покрие очаквани разходи и не планира да вземе заем, докато е под защитата на съда, коментира съветникът на компанията Марк Ренци в клетвена декларация, представена пред съда в понеделник.

Криптокредиторът е започнал да намалява разходите си, подготвяйки се за преструктуриране, като включително е предупредил две трети от 370-те си служители за предстоящи съкращения.

Компанията възнамерява да се реорганизира, а не да бъде продавана, но е отворена за възможна сделка, която да оптимизира възстановяването за кредиторите, посочва още Ренци. Това, което ще получат обратно потребителите, зависи до голяма степен от това дали други криптоиграчи ще изпълнят договорите си с BlockFi и как процедурата по фалит на FTX Group ще се развие, казва още той.

„Въпреки че длъжниците са оптимистично настроени, пълният мащаб на последствията от срива на FTX предстои да бъде определен“, допълва Ренци.

Последният правен спор подчертава допълнително силния натиск върху Банкман-Фрийд, чието състояние изчезна почти за една вечер със срива на неговата FTX империя за 32 млрд. долара.

В дните преди фалита на FTX на 11 ноември Банкман-Фрийд бързаше да набере милиарди долари ново финансиране. В документи, представени на инвеститори, акциите на Robinhood са вписани като актив.

По-рано през този месец FT съобщи, че Банкман-Фрийд се опитва да продаде акциите на Robinhood, използвайки съобщения в приложението Signal, в дните преди подаването на документите за защита от фалит на FTX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още