IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд може да се окаже в затвора заради фалита на FTX

Основателят на фалиралата криптоборса преследва класическа правна защита, наречена „стратегия на лошия бизнесмен“

09:19 | 06.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Но за момента Банкман-Фрийд изглежда не е загрижен за личната си правна опасност. Когато Соркин го попита дали се притеснява от наказателна отговорност, той се усъмни.

„Не мисля, че - очевидно, лично аз не мисля, че имам - мисля, че истинският отговор е, че това не е - звучи странно да го кажа, но мисля, че истинският отговор е, че това не е това, върху което се фокусирам", каза Банкман-Фрийд пред Соркин. „Това е - ще има време и място да мисля за себе си и за собственото си бъдеще. Но не мисля, че това е случаят“. 

Подобни коментари, съчетани с липсата на видими действия от страна на регулаторните органи или властите, спомогнаха да се разярят много хора в бранша - но не само тези, които са загубили парите си. Грандиозният срив на FTX и SBF озвери инвеститори, клиенти, рискови капиталисти и Wall Street.

Банкман-Фрийд не е отговорил на молбата за коментар пред CNBC. Представители на бившата му адвокатска кантора Paul, Weiss не са коментирали темата. По-рано Semafor съобщи, че новият адвокат на Банкман-Фрийд е Грег Джоузеф, партньор в Joseph Hage Aaronson.

И двамата родители на Банкман-Фрийд са уважавани професори от юридическия факултет на Станфорд. Semafor съобщи също, че друг професор по право от Станфорд, Дейвид Милс, е съветник на Банкман-Фрийд.

Милс, Джоузеф и родителите на Банкман-Фрийд не са отговорили веднага на молбите за коментар.

Какви правни проблеми може да има той?

Банкман-Фрийд може да бъде изправен пред множество потенциални обвинения - граждански и наказателни, както и пред частни искове от милиони кредитори на FTX, твърдят правни експерти пред CNBC.

Засега всичко това е чисто хипотетично. Банкман-Фрийд все още не е обвинен, съден или осъден за каквото и да е престъпление.

Ричард Ливайн е съдружник в Nelson Mullins Riley & Scarborough, където ръководи практиката по финтех и регулиране. Той се занимава с финтех индустрията от началото на 90-те години на миналия век и е представлявал клиенти пред Комисията за ценни книжа и борси, Комисията за търговия със стокови фючърси и Конгреса. И трите институции са започнали да проверяват Банкман-Фрийд.

Има три различни, вероятно едновременни правни заплахи, пред които е изправен бившият милиардер само в Съединените щати, каза Ливайн пред CNBC.

Първата е наказателно преследване от страна на Министерството на правосъдието на САЩ за потенциални „престъпни нарушения на законите за ценните книжа, законите за банковите измами и законите за телеграфните измами", каза Ливайн.

Говорител на прокуратурата на САЩ за Южния район на Ню Йорк отказва коментар. Постигането на осъдителна присъда винаги е предизвикателство при наказателни дела.

Мариоти, бивш федерален прокурор, е отлично запознат с начина, по който правителството ще изгради делото. Той казва пред CNBC, че „прокурорите ще трябва да докажат по безспорен начин, че Банкман-Фрийд или неговите сътрудници са извършили престъпна измама".

„Аргументът ще бъде, че Alameda е измамила тези хора, за да получи парите им и да ги използва за подпомагане на друг бизнес", казва Мариоти.

„Ако сте хедж фонд и приемате средства на клиенти, всъщност имате фидуциарни задължения [към клиента]", каза Мариоти.

Прокурорите биха могли да твърдят, че FTX е нарушила това фидуциарно задължение, като е използвала средства на клиенти за изкуствено стабилизиране на цената на собствената монета FTT на FTX, казва Мариоти.

Но умисълът също е фактор в делата за измама, а Банкман-Фрийд настоява, че не е знаел за потенциално измамна дейност. Той заяви пред Соркин, че „не е смесвал съзнателно средства".„Никога не съм се опитвал да извърша измама", каза Банкман-Фрийд.

Освен наказателните обвинения той може да бъде изправен и пред граждански изпълнителни действия. „Това може да бъде предприето от SEC, Комисията за търговия със стокови фючърси, както и от щатските банкови регулатори и регулаторите на ценни книжа", продължава Ливайн.

„На трето ниво могат да бъдат предявени и множество колективни искове, така че има множество нива на потенциална експозиция за [...] ръководителите, свързани с FTX", заключи Ливайн.

Последна актуализация: 09:19 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
khao
преди 1 година
редно е всички тия фараон-измамници да влезнат в затвора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още