IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезпеченията на FTX са се сринали с 51 млрд. долара с краха на компанията

Не исках нищо от това да се случи и бих дал всичко, за да мога да се върна назад и да направя нещата различно, пише Сам Банкман-Фрийд в писмо до служителите си

12:01 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Сам Банкман-Фрийд, основателят на изпадналата в криза криптоборса FTX и компанията за търговия Alameda Research, се извини на служителите си в писмо, в което говори за срив в обема на „обезпеченията“ до 9 млрд. долара от 60 млрд. долара.

„Не исках нищо от това да се случи и бих дал всичко, за да мога да се върна назад и да направя нещата различно“, пише той в посланието си към служителите, изпратено във вторник и видяно от Bloomberg.

Разпродажбите на пазара на дигитални активи през пролетта са свили обезпеченията наполовина до 30 млрд. долара, а пасивите са били 2 млрд. долара, посочва Банкман-Фрийд.

Комбинация от кредитни затруднения, продължаващи разпродажби на криптопазара и масови тегления са оставили размера на обезпеченията на 9 млрд. долара преди фалита на борсата на 11 ноември, пише още той. Оценките на пасивите са стигнали 8 млрд. долара дотогава.

„Не разбирах пълния мащаб на маржовите позиции, нито разбирах магнитуда на риска от свръхкорелиран срив“, посочва още 30-годишният бивш милиардер. Той обаче не посочва подробности за състава на обезпеченията или пасивите. Копие от писмото на Сам Банкман-Фрийд до служителите му, видяно от Bloomberg. Копие от писмото на Сам Банкман-Фрийд до служителите му, видяно от Bloomberg.

FTX и Alameda Research, които някога бяха сред стълбовете на криптопазара, изпаднаха в криза с невероятна скорост по-рано този месец. Потоците от средства между мрежа от свързани с FTX компании се оказаха в сърцето на скандала.

Процедурата по фалита досега обрисува картина на бизнес с необичайно небрежна документация и финансов контрол, като плащания са били одобрявани с емотиконки в чатове, а със средства на компанията са били придобивани жилища и правени други лични покупки за служители и консултанти.

Банкман-Фрийд посочва още, че „възможен интерес за милиарди долари финансиране се е появил приблизително осем минути след като подписах“ документите за фалит по Глава 11 от американското законодателство.

И макар според него това да е могло да спаси FTX и да се окаже с „голяма стойност“ за потребителите, то от съдебните документи става ясно, че налице е била една хаотична организация с дълбоки проблеми.

В същото време по-рано стана ясно, че кредиторите на FTX, включително богатите инвеститори, които не искат имената им да стават публично достояние, могат да останат анонимни и да участват в делото по фалита на компанията. Това бе решено от съдия по време на първото съдебно изслушване по делото за фалита ѝ.

Съдия Джон Дорси разреши на криптокомпанията да редактира имената на 50-те си най-големи необезпечени кредитори, на които дължи общо 3,1 млрд. долара. Законодателството за фалит обикновено изисква имената да бъдат попълнени в документи, достъпни за обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още