IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо изслушване след обявяването на FTX в несъстоятелност: остра критика към мениджмънта

Криптоборсата е била ръководена като „лична собственост" на бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд

07:59 | 23.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

По време на първото изслушване пред американския съд в Делауеър не бяха спестени критики към фалиралата криптоборса FTX. Джеймс Бромли от адвокатската кантора Sullivan & Cromwell заяви пред съда, че „значителна част" от активите на FTX липсват и може да са били откраднати. Той описа ръководството на криптоборсата като „малка група от неопитни и немного интелигентни хора". По-рано информационна агенция Ройтерс съобщи, че FTX, родителите на основателя Сам Банкман-Фрийд и ръководители на компанията са закупили най-малко 19 имота на стойност близо 121 млн. долара на Бахамите през последните две години.

FTX е била ръководена като „лична собственост" на бившия главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд, заявиха адвокатите на фалиралата криптоборса по време на първото изслушване за обявяване в несъстоятелност, като подробно описаха продължаващите предизвикателства, като хакерски атаки и липсващи активи.

В рамките на най-високопрофилния криптофалит до момента FTX подаде молба за защита в САЩ, след като търговците изтеглиха 6 млрд. долара от платформата за три дни, а конкурентната борса Binance се отказа от спасителна сделка. Сривът остави около 1 милион кредитори, изправени пред загуби в размер на милиарди долари.

Адвокатът на FTX заяви по време на изслушването по делото за несъстоятелност във вторник (местно време, б. ред.), че сега компанията възнамерява да продаде здрави бизнес единици, но е била обект на кибератаки и са липсвали „значителни" активи.

В събота FTX заяви, че е започнала стратегически преглед на глобалните си активи и се подготвя за продажба или реорганизация на някои свои бизнеси. Във вторник FTX заяви, че получава интерес от потенциални купувачи за активите си и ще проведе процедура за реорганизация или продажба.

Изслушването се проведе в съда по несъстоятелност на САЩ в Уилмингтън, Делауеър, и беше предавано на живо за около 1500 зрители в YouTube и Zoom.

Адвокатът също така заяви, че фирмата е била управлявана като „лична собственост" на Банкман-Фрийд, като 300 млн. долара са били похарчени за недвижими имоти като къщи и ваканционни имоти за висшия персонал. FTX, ръководена от новия главен изпълнителен директор Джон Рей след обявяването на несъстоятелността, обвини Банкман-Фрийд, че е работил с бахамските регулаторни органи, за да „подкопае" делото за несъстоятелност в САЩ и да прехвърли активи в чужбина. 

Поне 19 имота
на стойност близо 121 млн. долара на Бахамите са купени от FTX, мениджърите и родителите на основателя ѝ през последните две години

Основателят не е отговорил на молбата за коментар по темата. 

По-рано Ройтерс съобщи, че FTX на Банкман-Фрийд, родителите му и висши ръководители на фалиралата борса за криптовалути са купили най-малко 19 имота на стойност близо 121 млн. долара на Бахамите през последните две години.  

Адвокатите също така заявиха, че трябва да се проведе разследване на продажбата на Binance на FTX през юли 2021 г. Binance закупи дял в FTX през 2019 г.

Отделно от това подадена късно в понеделник информация от Ед Мосли от Alvarez & Marsal, консултантска фирма, консултираща FTX, показа, че паричният баланс на FTX от 1,24 млрд. долара към неделя е „значително по-висок", отколкото се смяташе преди.

Той включва около 400 млн. долара в сметки, свързани с Alameda Research, фирмата за криптотърговия, собственост на Банкман-Фрийд, и 172 млн. долара в японското подразделение на FTX.

Ройтерс съобщи, че Банкман-Фрийд тайно е използвал 10 млрд. долара средства на клиенти, за да подкрепи търговския си бизнес, и че поне 1 млрд. долара от тези депозити са изчезнали.

Дебати за разкриването на информация

По време на изслушването представителите на FTX заявиха, че имената на клиентите трябва да се пазят в тайна, тъй като разкриването им може да дестабилизира криптопазара и да отвори клиентите за хакерски атаки. FTX също така твърди, че списъкът на клиентите ѝ е ценен актив и разкриването му може да попречи на бъдещите усилия за продажба или да позволи на конкурентите да откраднат потребителската ѝ база.

Съдията заяви, че тези имена могат да останат неразкрити до бъдещо съдебно заседание. 

Адвокатите на FTX също така описаха нелекото примирие с назначените от съда ликвидатори, които наблюдават ликвидацията на бахамското подразделение на FTX - FTX Digital Markets.

Двете страни постигнаха първоначално споразумение за координиране на техните базирани в САЩ производства по несъстоятелност пред съдия Джон Дорси, като по този начин се избягва възможността за противоречиви решения от двама различни американски съдии по несъстоятелност. Но и двете страни сигнализираха, че все още имат по-широки разногласия относно начина на координиране на възстановяването и запазването на активите, притежавани от различните филиали на FTX.

Опасения за зараза

Изпадането в немилост на FTX разтърси криптосвета, довеждайки биткойна до най-ниското му ниво от около две години и предизвиквайки опасения за разпространение на заразата сред други фирми, които вече се разклащат от срива на криптопазара тази година.

Големият американски криптозаемодател Genesis заяви в понеделник, че се опитва да предотврати фалит, дни след като сривът на FTX я принуди да спре обратното изплащане на средства от клиенти.

„Нашата цел е да разрешим настоящата ситуация по взаимно съгласие, без да е необходимо подаване на молба за обявяване в несъстоятелност", заяви говорител на Genesis в изявление, изпратено по електронната поща на Ройтерс, като добави, че компанията продължава да води разговори с кредиторите.

В статия на Bloomberg News, в която се цитират източници, се казва, че Genesis се затруднява да набере свежи пари за своето звено за кредитиране.

The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници, че Genesis се е обърнала към Binance с молба за инвестиция, но криптоборсата е взела решение да не го прави, опасявайки се от конфликт на интереси. Genesis се е обърнала и към компанията за частни капиталови инвестиции Apollo Global Management за капиталова помощ, твърди WSJ.

Двете фирми не са коментирали темата. 

Междувременно криптоборсата Gemini, която управлява продукт за криптокредитиране в партньорство с Genesis, съобщи в понеделник в Twitter, че продължава да работи с компанията, за да даде възможност на потребителите си да осребрят средствата от нейната програма Earn, генерираща доходност.

През миналата седмица Gemini заяви в блога си, че няма въздействие върху другите ѝ продукти и услуги, след като е спряла изтеглянията.

След срива на FTX някои криптоиграчи се насочват към децентрализирани борси, известни като DEX, където инвеститорите търгуват peer-to-peer на блокчейн.

Общите дневни обеми на търговия на DEX са скочили до най-високото си ниво от май насам на 10 ноември, когато FTX се срина, показват данни на пазарния анализатор DeFi Llama, но оттогава са намалили ръстовете си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още