IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд и неговите родители са купили имоти на Бахамите за 121 млн. долара

Голяма част от закупените имоти представляват луксозни жилища на брега

13:47 | 22.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на криптоборсата FTX.com Сам Банкман-Фрийд, неговите родители и ръководители на фалиралата компания са закупили най-малко 19 имота на стойност около 121 млн. долара на Бахамските острови през последните две години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официални документи.

Голяма част от закупените имоти представляват луксозни жилища на брега, включително седем апартамента в комплекса Олбани, които струват 72 млн. долара. Документите показват, че тези имоти са придобити от звено на FTX и е трябвало да бъдат използвани като „жилище за ключов персонал“ на компанията.

Ройтерс не може да определи към момента кой живее в тези имоти.

Покупката на друг имот е с достъп до плажа на Old Fort Bay – затворена общност, на чиято територия някога се е намирала британска колониална крепост, изградена през 1700 г. за защита срещу пирати. Според документите този имот сега принадлежи на родителите на Банкман-Фрийд - професорите по право в Станфордския университет Джоузеф Банкман и Барбара Фрийд.

Този имот се използва като „ваканционно жилище“, става ясно от документите.

На въпрос на Ройтерс защо въпросните лица са решили да придобият този имот и как са плати за него, говорител на двойката посочва, че Банкман и Фрийд са се опитали да прехвърлят обратно собствеността към FTX.

„Още преди процедурата по несъстоятелност г-н Банкман и г-жа Фрийд искаха да върнат нотариалния акт на компанията и очакват допълнителни инструкции“, изтъква говорителят, отказвайки да даде подробности.

Въпреки че е известен фактът, че FTX и нейни служители са купили недвижими имоти на Бахамските острови, където беше преместена централата на компанията през септември 2021 г., документите показват мащаба на тези придобивки.

FTX, която подаде молба за защита от банкрут по-рано този месец след мащабни изтегляния на средства от нейните клиенти, не е отговорила на искането за коментар от Ройтерс.

Банкман-Фрийд заяви, че е живял в къща с още девет души, негови колеги. За служителите той посочва, че FTX осигурява безплатна храна и „вътрешна услуга, подобна на Uber“ из целия остров.

Сривът на FTX, една от най-големите криптоборси в света, лиши около 1 млн. кредитори от милиарди долари. Ройтерс съобщи по-рано, че Банкман-Фрийд е използвал 10 млрд. долара клиентски средства, за да подкрепи своя търговски бизнес и поне 1 млрд. долара от тези депозити са изчезнали.

В съдебна декларация по-рано този месец Джон Рей, новият главен изпълнителен директор на FTX, заяви, че разбира, че корпоративните средства на FTX Group са били използвани за „закупуване на домове и други лични вещи за служители и съветници“.

Ройтерс не можа да определи източника на средствата, които FTX и нейните ръководители са използвали за закупуването на тези имоти.

Медията потърси документи в отдела на главния регистратор на Бахамските острови относно FTX, Банкман-Фрийд, родителите му и някои от ключовите ръководители на компанията.

FTX Property Holdings Ltd, подразделение на FTX, е закупило 15 имота на стойност близо 100 млн. долара през 2021 и 2022 г.

Най-голямата покупка представлява мезонет за 30 милиона долара в Олбани, курорт, където Тайгър Уудс провежда голф турнир всяка година. Въпросните документи са с дата 17 март и са подписани от Райън Саламе, президент на FTX Property, и показаха, че той е предназначен като „жилище за ключов персонал“.

Саламе не отговори на искането на Ройтерс за коментар по темата.

В списъка с покупки на луксозни имоти влизат още три апартамента в комплекса One Cable Beach. Документите показват, че жилищата струват между 950 хил. и 2 милиона долара и са закупени от Нишад Сингх - бивш ръководител на инженеринга във FTX, Гари Уанг - съосновател на FTX, и Банкман-Фрийд.

Два от притежаваните имоти на FTX Property са обозначени в документите за търговска употреба – група от къщи на стойност 8,55 млн. долара, която служи като централа на FTX. В момента централата е празна.

Охранител споделя, че служителите не са се завърнали в централата, след като са напуснали по-рано този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
И сега печагата Фрийд ще е в доживотна ваканция на Бахамите, докат баламурниците се чудят как да си покрият заемите с нарастващи проценти, дето са ги вложили в пирамидата му. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още