IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкман-Фрийд не можа да даде много яснота за липсващите милиарди от FTX

„Направих много грешки“, призна 30-годишният бивш милиардер в сряда по време на видеовръзка в рамките на технологичен форум

11:16 | 01.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Мистерията около липсващите милиарди от фалиралата криптоборса FTX все така продължава да се заплита, след като основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд отрече да е извършвал измами, въпреки че призна за тежки мениджърски грешки.

В първата си публична поява след краха на 11 ноември на борсата и свързаната с нея компания за търговия Alameda Research Банкман-Фрийд заяви, че е „прецакал“ нещата в управлението на борсата и е трябвало да се фокусира повече върху управлението на риска, защитата на потребителите и връзките между FTX и Alameda, съобщава Bloomberg.

„Направих много грешки“, каза 30-годишният бивш милиардер в сряда по време на видеовръзка в рамките на форума на New York Times DealBook Summit. „Има неща, за които бих дал всичко да мога да направя наново. Никога не съм се опитвал да измамя някого“, допълни той.

Участието на Банкман-Фрийд във форума бе противоречиво, като се има предвид останалите въпроси за това как базираната на Бахамите FTX се оказа с 8 млрд. долара дупка в баланса и дали е злоупотребила със средства на потребители. Съобщенията, че FTX е отпускала пари на клиенти на Alameda за рискова търговия разпалиха опасенията.

В разговора си с колумниста на New York Times Рос Соркин, бившият криптокрал не даде директен отговор на въпроса дали се е случвало да излъже.

Той заяви, че „съзнателно не е смесвал средства“. В същото време той заяви, че FTX и Alameda са „значително повече“ свързани, отколкото е било намерението, и че не е обърнал внимание на „твърде големите“ маржови позиции на търговската компания.

Той също така увери, че не управлява Alameda и допълни, че е „притеснен за конфликт на интереси“. Не е имало човек, който да отговаря за риска в FTX, допълни още Банкман-Фрийд, като описа липсата на надзор като грешка.

Извън контрол

Коментарите не дават много светлина на въпроса къде в крайна сметка са се оказали средствата на потребителите.

Експертът по реструктуриране, който пое фирмата в процедурата по фалит, Джон Джей Рей-трети, описа FTX като зле управлявана, до голяма степен извън контрол компания, раздирана от конфликти и без основни счетоводни практики. По думите му тя е най-лошият провал на корпоративния контрол, който някога е виждал.

Има неща, за които бих дал всичко да мога да направя наново. Никога не съм се опитвал да измамя някого.
Сам Банкман-Фрийд
Бивш главен изпълнителен директор на FTX

Сега Банкман-Фрийд е изправен пред сложна мрежа от съдебни дела. Според някои наблюдатели публичните му коментари биха могли да се използват срещу него.

Основателят на FTX коментира също, че въпреки слуховете в компанията не е имало щури партита и незаконна употреба на наркотични вещества. Самият той призна, че е взимал медикаменти по рецепта, за да подобри фокуса и концентрацията си. Снимка: Bloomberg LP Снимка: Bloomberg LP

Що се отнася до регулациите, Банкман-Фрийд коментира, че сякаш е изразходвал твърде много време и енергия в това да получава лицензи за FTX. Той говори с пренебрежение за регулаторния процес, като каза, че е прекарал стотици, дори хиляди часове в срещи с регулаторите, за да му дадат зелена светлина FTX US да предлага търговия с фючърси, но без резултат. Той също така каза, че значителна част от  регулираните компании се фокусират твърде много върху начина, по който са възприемани от обществото, вместо да помагат на хората, което FTX също е направила.

Почти гол и бос...

Банкман-Фрийд, който някога имаше лично състояние от 26 млрд. долара, заяви, че сега няма „почти нищо“.

По думите му всички негови активи са били в FTX и Alameda Research, като сега е останал само с една кредитна карта, свързана с банкова сметка със 100 хил. долара. Той посочи, че оповестява всичко и няма други скрити средства.

Крахът на състоянието на Банкман-Фрийд бе бърз. Само за няколко дни той изгуби 16 млрд. долара, а криптоимперията му опря до фалита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
"Откраднал съм 8 милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още