IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наивният култ към личността в технологичната индустрия е влудяващ 

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд се представяше за благодетел и добротворец. Колко пъти искаме да бъдем убеждавани, че един човек може да спаси света?

08:13 | 25.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg via Getty Images

Толкова много въпроси, а 30-годишният бивш милиардер носи отговорите в сърцето си до Карибите или до затвора. Фалитът на криптоборсата FTX, безмилостното дело срещу нейния основател и крипто-posterboy (олицетворение, бел. ред.) Сам Банкман-Фрийд (SBF) и разследванията, които ще последват и вероятно ще отнемат много време - всичко това вече изглежда като риалити шоу а ла The Big Short.

Колко пъти още принципът на Понци, съчетан със саморазправа, трябва да лиши много инвеститори от вложените от тях средства, докато стане ясно, че рядко може да се създаде нещо велико изцяло от нищото?

Сега, 8 млрд. долара по-късно, повечето хора отново са изненадани: как е възможно това да се случи? Отговорът е прост - чрез пълна липса на надзор и контрол, от една страна, и наивна, заблудена вяра в предполагаеми корпоративни чудеса, от друга, пише в свой коментар за германския Handelsblatt Мириам Мекел, германска публицистка и предприемачка. Мекел е и съоснователка и главен изпълнителен директор на ada Learning GmbH. 

Информацията, която сега се оповестява на парчета, показва една почти феодална система за самообслужване от малка група хора, които са свързани помежду си по многобройни начини. 

Те живеят заедно в луксозен курорт на Бахамите и оттам контролират две компании: FTX и търговската къща Alameda Research, чието име звучи толкова научно и нестопанско, че никой не се изненада от твърде близките бизнес отношения между двете компании. SBF решава всичко с малка група доверени лица на принципа: лоялността побеждава компетентността.

Е, може и да е приятно да управляваш две компании с полиаморен харем от Бахамите. Но когато около един милион клиенти са били измамени с 8 млрд. долара, това вече не е толкова приятно.

Джон Рей, новоназначеният главен изпълнителен директор на криптоборсата FTX, който сега трябва да преведе остатъците от компанията през процеса на несъстоятелност, казва: „Никога през цялата си кариера не съм ставал свидетел на такъв пълен провал на контрола и такава цялостна липса на надеждна финансова отчетност, както в този случай“. А това трябва да ни говори много, защото същият Джон Рей ръководи, наред с други неща, фалита на Enron, който доведе до срива на тексаската енергийна компания през 2001 г. - един от най-големите икономически скандали в историята на САЩ.

Президентът на САЩ Байдън също си пада по Сам Банкман-Фрийд

Много по-интересен от безумните разкрития за липса на надзор и контрол, съчетани с безгранична гордост, е скандалът, който стои зад криптосрива.

SBF е не само крипточудо, но и главният герой на движението, наречено „ефективен алтруизъм“. Философското и социално движение се фокусира върху по-ефективната благотворителност, за да достигне до възможно най-много хора с кампании за помощ по най-ефективния начин. То има особено силен отзвук в Силициевата долина, а SBF бе неговата постоянна звезда.

Той събира невероятното си богатство не за себе си, а за да го даде на нуждаещите се - така 30-годишният мъж описва себе си. Това звучи чудесно и като истинска цел. Световноизвестни инвестиционни компании като Sequoia Capital, милиони обикновени инвеститори - да, дори настоящият президент на САЩ - се хванаха на въдицата.

Наивният култ към личността в технологичната индустрия

Само че сега цялата красива боя се отлепи от фасадата с един голям взрив. И при по-внимателно вглеждане трябва да се признае: Няма и фасада, а само черна дупка на мястото, където някога се е издигала модната къща от карти на самомаркетинга.

Този наивен култ към личността в технологичната индустрия наистина започва да лази по нервите. Това не е вяра в способностите на един гений, а култ - подхранван от обърканите представи за всемогъщество и непогрешимост, които погрешната нагласа на Силициевата долина дава на онези, които се представят по съответния начин: като мистериозни ботаници, които се отдават на ефективен егоизъм под маската на общото благо и които не се интересуват от нищо друго освен от корпоративния си успех.

Колко пъти искаме да бъдем убеждавани, че един-единствен човек може да спаси света, стига да е достатъчно решителен и луд? Колко пъти още трябва да паднем по лице, преди да осъзнаем, че опитът и успехът имат нещо общо - повече от това, че започват с гласна? 

Бившият ръководител на Английската централна банка веднъж каза: „Ако някой ви обяснява нещо за финансите и то няма смисъл, помолете го да обясни аргумента отново. Ако отговорът все още няма смисъл – дим да ви няма“. 

Толкова е уморително и скучно да слушаш отново и отново едни и същи истории за гении основатели, които правят света по-добър - само за да може в един момент към аналите на историята да се добави поредното пълно разочарование. И все пак - те съществуват, ефективните алтруисти. Това са многобройните истински предприемачи, които създават работни места, богатство и иновации - в повечето случаи обаче извън общественото внимание, заключава Мириам Мекел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
имаше много хора които ни убеждаваха че това НЕ е пирамида, то не бяха клишета, лъжи, то не бяха цитати на определение споре уикепедията какво е пирамида.... та къде изчезнаха всички тия на които месии на които завиждахме че са забогатели без да правят нищо... няма ги! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 1 година
Пукесвам от смех!ЗАБАВНОТО Е В ТВА, ЧЕ аарон фалирал пирамидата, но одрезал кракъ на моше, не на нигърът хъд. А това е така, щото сумите с които иска да впечатли и оперира са концентрирани само в евреи - в наши дни.Източна европа одавна беше направена на пирамиди-фараони, олигарси-купани и бедна некриптомаса. тез, дори не могат да участват в съвремените евреосхеми, щот немат паре и РАЗПОЗНАВАТ ИЗМАМАТА НА МИГЪТ. А да и просто стрелят, ако искат да имат хляб и утре. Преатна статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още