IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между Доналд Тръмп и Сам Банкман-Фрийд?

FTX се провали, защото поддръжниците на Банкман-Фрийд загубиха вяра в него - това може да е начинът, по който и Тръмп най-накрая ще се срине и изгори, пише WSJ

11:14 | 23.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Криптоимперията на основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд започна процеса си по фалит първо постепенно, после внезапно, ако мога да заема израза от Ърнест Хемингуей, пише Алисия Финли в материал за Wall Street Journal. Може би по същия начин един ден ще гледаме и на политическата стойност на Доналд Търмп. Двете противоречиви личности може и да се намират в двата края на политическия спектър, но и двамата постигнаха успех по сходен начин и си навлякоха лоша репутация по сходни причини.

И двамата станаха известни с това, че са успели да изградят маркетингова суперсила, сприятелявайки се със знаменитости и носейки със себе си една аура на успех. И двамата използваха политическите предразположения на своите привърженици – за Тръмп това бе консервативното недоволство срещу либералната управляваща класа в САЩ; за Банкман-Фрийд - прогресивната интелектуална суета.

Погледнете Банкман-Фрийд. Не само че 30-годишният веган е на второ място по дарения за Демократическата партия при настоящия изборен цикъл, но той защитаваше и модерни прогресивни каузи като въглеродна неутралност, инклузивен капитализъм и т. нар. „ефективен алтруизъм“.

Той дори успя да привлече бразилския супермодел Жизел Бюндхен като консултант на FTX по въпросите на околната среда и социалните инициативи. „Присъединих се към FTX, след като разговарях с бащата на Сам“ – професорът по право от Станфордския университет Джоузеф Банкман – който е бил наистина ангажиран с образоването по отношение на околната среда, коментира Бюндхен през април пред Forbes. „Когато Сам даде да се разбере, че е наистина ангажиран с това да дава, те ме помолиха да им помогна да разберат по какъв начин може да се създаде по-голям ефект“, отбеляза още тя. Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

За Банкман-Фрийд криптовалутите са начин финансите да се направят по-приобщаващи. „Една от най-големите ползи на криптовалутите е справедливият достъп до финанси“, отбелязва основателят на FTX в същото съвместно интервю за Forbes. „С овърдрафт таксите някои хора почти не могат да получат достъп до собствените си активи“, отбелязва още той. Но след последните две седмици потребителите на FTX може пък никога да не получат достъп до активите си отново.

Бившият президент, както и криптокралят се представят като спасители – Тръмп на американската работническа класа; Банкман-Фрийд на провалилите се криптофирми, за чието спасяване той похарчи стотици милиони долари през последната година. Но и двамата успяха да предадат привържениците си.

Тръмп продаде фалшивия наратив, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати. След това той подлъга твърдите си избиратели да гласуват за кандидати на републиканците, които застъпиха тезата му на тазгодишните първични избори – като почти всички загубиха на същинския вот през ноември. В резултат на това на Републиканската партия ще ѝ е по-трудно да отговори на прогресивния дневен ред. Доналд Тръмп по време на обявяването, че ще участва в президентската надпревара през 2024 г. Снимка: Bloomberg LP Доналд Тръмп по време на обявяването, че ще участва в президентската надпревара през 2024 г. Снимка: Bloomberg LP

Банкман-Фрийд, от своя страна, увери потребителите, че борсата му ще предпази депозитите им, като в същото време е заел повече от половината от тях на своята компания за търговия Alameda Research за финансиране на рискови залози. Мнозина потребители, които искаха да изтеглят средствата си по-рано през месеца, се оказа, че не могат да го направят, тъй като те вече са били предоставени на Alameda.

Нито един от двамата мъже не се извини за заблудите си. Тръмп все още твърди, че изборите през 2020 г. са били откраднати и обвинява за загубите на републиканците в ключови съревнования лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.

Банкман-Фрийд настояваше още миналата седмица, че нищо от нещата, казани на потребителите, не е било технически невярно, тъй като Alameda, а не FTX, е инвестирала техните депозити. Той обвини за срива на FTX „объркано счетоводство“ и заяви, че най-голямата му грешка е била обявяването на процедура по фалит по глава 11 от американското законодателство.

Последна актуализация: 11:14 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 година
во век веков. Никой не внлага усилия в нещо, което не работи. Фащам се на бас, че и днес оправя красиви жени. И от щалба и от проявите си. Ако не му става - може да ги лиже и пак да им прави кефът. ТЕ ЩЕ МУ ПЛАЩАТ НА НЕГО ЗА ДА ПРИСЪСТВА ОКОЛБО ТЕХ!ФРИИД В ЗАТВОРЪТ, тръмпи май, отново президенче. Ше се види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 година
Тез двамата немат нищо общо!Пикльото Фриид ръснал милярдите на вложителите, за да спи с неква си жена, а тя да си играе на "инвеститор". Мухльото биде завлечен и бас държа, че въпросната *** вече се въргаля с други богати мъже за секс, пари и влияние.А ВЕЛИКИЯТ ТРЪМП ОБЕЗМИСЛИ СЕКСУАЛНОТО ИЗНУДВАНЕ ВЪРХУ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ НА САЩ! Тез му пускат клипчета как "ги фаща директно за оная работа", той вместо да се огъне спичели изборите. И край със изнудването ала моника люински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
И двамата са фалирали. Нямат друго общо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
прическата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още