IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво е общото между Доналд Тръмп и Сам Банкман-Фрийд?

FTX се провали, защото поддръжниците на Банкман-Фрийд загубиха вяра в него - това може да е начинът, по който и Тръмп най-накрая ще се срине и изгори, пише WSJ

11:14 | 23.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Сега и двамата паднали герои търсят изкупление. Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президентските избори през 2024 г. Банкман-Фрийд се опитва да осигури спасителна линия за фалиралото си предприятие. „Имам две седмици да набера 8 млрд. долара“, написа той на 15 ноември в Twitter в отговор на журналиста Келси Пайпър от Vox. „Това на практика е всичко, което има значение, до края на живота ми“, допълни той.

Между двамата обаче има една поразяваща разлика – повечето републиканци не се вързаха на лъжите на Тръмп и мнозина от лидерите на партията ги разкритикуваха. За разлика от това обаче подмазващата се преса и обиграните инвеститори – включително BlackRock, Sequoia Capital и SoftBank, изглежда са пренебрегнали предупредителните сигнали за Банкман-Фрийд.

Тук влиза и тясната връзка на FTX с Alameda. Компаниите споделят корпоративен кампус на Бахамите, където подразделение на FTX се съобщава, че е похарчило 74 млн. долара за луксозни имоти. Също така Банкман-Фрийд е имал интимна връзка с главния изпълнителен директор на Alameda Каролин Елисън, която често го е съпровождала на срещи. Според финансови отчети на FTX някои от служителите са работили и за двете компании. Входът на центъра, откъдето е работил Банкман-Фрийд на Бахамите. Снимка: Bloomberg LP Входът на центъра, откъдето е работил Банкман-Фрийд на Бахамите. Снимка: Bloomberg LP

Колкото до корпоративното управление, FTX има само трима директори в борда си, включитебно Банкман-Фрийд и друг мениджър на компанията. Профил на Банкман-Фрийд, публикуван от Sequoia Capital, озаглавен „Сам Банкман-Фрийд има комплекс на спасителя – и може би трябва да го имате и вие“, показва как основателят на FTX играе на компютърни игри по време на срещи.

В медиите той бе сравняван с Джей Пи Морган и Уорън Бъфет, но никоя от тях изглежда не е задавала въпроса какъв е източникът на 37-те млн. долара, които е дарил на Демократическата партия или стотиците милиони долари, които е използвал за спасяването на проблемни криптофирми. Защо? Може би защото той защитаваше техните прогресивни тези и използваше любимите им модерни думи.

Всичко е било уловка за положителен PR, признава Банкман-Фрийд пред Пайпър миналата седмица. „Чувствам се зле заради тези, които бяха прецакани от тази тъпа игра, която ние – „осъзналите се“ западняци – играем, и в която издигаме правилните лозунги и така всички ни харесват“, каза той. Но Банкман-Фрийд може да не вярва в нищо по-голямо от самия себе си не повече от самия бивш президент.

FTX се провали, защото поддръжниците на Банкман-Фрийд загубиха вяра в него. Това може да е начинът, по който и Тръмп най-накрая ще се срине и изгори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 година
во век веков. Никой не внлага усилия в нещо, което не работи. Фащам се на бас, че и днес оправя красиви жени. И от щалба и от проявите си. Ако не му става - може да ги лиже и пак да им прави кефът. ТЕ ЩЕ МУ ПЛАЩАТ НА НЕГО ЗА ДА ПРИСЪСТВА ОКОЛБО ТЕХ!ФРИИД В ЗАТВОРЪТ, тръмпи май, отново президенче. Ше се види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 година
Тез двамата немат нищо общо!Пикльото Фриид ръснал милярдите на вложителите, за да спи с неква си жена, а тя да си играе на "инвеститор". Мухльото биде завлечен и бас държа, че въпросната *** вече се въргаля с други богати мъже за секс, пари и влияние.А ВЕЛИКИЯТ ТРЪМП ОБЕЗМИСЛИ СЕКСУАЛНОТО ИЗНУДВАНЕ ВЪРХУ КАНДИДАТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТИ НА САЩ! Тез му пускат клипчета как "ги фаща директно за оная работа", той вместо да се огъне спичели изборите. И край със изнудването ала моника люински.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
И двамата са фалирали. Нямат друго общо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
прическата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още