IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манипулиран софтуер, прехвърляне на милиони чрез емотикони: ужасяващият доклад за FTX

Досега юристите по несъстоятелност са успели да възстановят само част от активите на дружеството

08:45 | 18.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images News
Снимка: Getty Images News

Специалистите по несъстоятелност, които работят по въпроса за фалита на FTX Group на Сам Банкман-Фрийд, твърдят, че изпитват затруднения да открият съобщените активи на компанията в брой и криптовалути. Експертите се оплакват и от липсата на механизми за вътрешен контрол и непълна документация в сринатия криптооператор.

Те са успели да „открият и осигурят само част от цифровите активи на FTX Group", заяви Джон Джей Рей, новият главен изпълнителен директор на групата, в писмено изявление, подадено в съда по несъстоятелността в четвъртък и цитирано от Handelsblatt. 

Документът, подаден от новия главен изпълнителен директор на FTX Рей, разкрива унищожителни подробности за изпадналия в криза търговец на криптовалути. Заявлението, подадено в съда по несъстоятелност на САЩ в Делауеър, разкрива култура на небрежност и разхищение. Рей, който е ръководил енергийната компания Enron по време на нейния фалит, заяви, че това е един от най-окаяните примери за корпоративен контрол, с които се е сблъсквал. Според Рей разходите са били одобрявани с цветни емотикони yes, а жилищата на служителите са били купувани с пари на компанията. 

Досега само около 740 млн. долара в криптовалути са били подкрепени в т.нар. студени портфейли или хранилища за криптовалути. Не е ясно също така колко парични средства е имала FTX Group, когато е подала молба за обявяване в несъстоятелност. Досега експертите са открили около 560 млн. долара, които могат да бъдат приписани на различни компании от FTX.

За кредиторите това е лоша новина. През последните дни бившият шеф на FTX Банкман-Фрийд заяви в дълги изявления в Twitter, че ръководената от него борса разполага с достатъчно активи: над осем милиарда долара. Досега обаче специалистите по несъстоятелност са успели да съберат само част от тази сума.

Според съобщения в медиите още през уикенда Банкман-Фрийд се е опитал да намери нови инвеститори за FTX. Опитът е неуспешен. Американските следователи подозират Банкман-Фрийд в незаконно отклоняване на активи от FTX, включително за запълване на дупки в неговия хедж фонд Alameda.

Хаотични условия

Ако се следва становището на специалистите по несъстоятелност, FTX не е поддържала „централен преглед" на собствените си парични наличности. Рей обясни, че не съществува и точен списък на банковите сметки и упълномощените лица, които подписват банкови извлечения. Според него не се обръща достатъчно внимание и на кредитоспособността на банковите партньори. 

„През целия си професионален живот не съм се сблъсквал с такъв провал на системите за вътрешен контрол и такава пълна липса на надеждна финансова информация, както тук", пише Рей.

Подадената от него информация в съда представя хаотична картина на финансите, счетоводството и управлението на криптоборсата и е първият независим отчет за условията в FTX.

Целостта на софтуерните системи на FTX е била „компрометирана", вероятно за да се позволят изключения за трансакциите на Alameda. FTX е използвала софтуер, за да прикрие „злоупотребата със средства на клиенти". Изтеглянията са били разрешавани във вътрешния чат на компанията от ръководители, които „отговарят с персонализирани емотикони".

Освен това третата по големина криптоборса в света, регистрирана на Бахамските острови, е страдала от „лош регулаторен надзор в чужбина". Управлението е било „съсредоточено в ръцете на много малка група неопитни, неумели и потенциално уязвими лица". Общата ситуация е „безпрецедентна", казва Рей.

Съмнителни финансови отчети

Разследването на скандала с банкрута вероятно ще се превърне в огромен проект. Не може да се вярва на публикувана преди това финансова информация от Банкман-Фрийд; особено неодитираните тримесечни отчети представляват проблем. И дори одитираните финансови отчети, представени на инвеститорите в рисков капитал, са подозрителни: Рей вижда „значителни опасения и тук".

Адвокатът се е занимавал с много големи несъстоятелности, включително с фалита на американския енергиен гигант Enron на стойност 23 млрд. долара. Той има репутацията на адвокат, който постига резултати над средното ниво за кредиторите на дружества в несъстоятелност.

Екипът от съветници на Рей се надява да събере още средства. Според адвоката в деня на подаване на молбата за обявяване в несъстоятелност са извършени „неразрешени прехвърляния" на стойност 372 млн. долара. В момента те се разследват, както и други „потенциално много големи трансфери (...) в дните, седмиците и месеците" преди обявяването на фалита.

Адвокатът по въпросите на несъстоятелността не обръща внимание на публичните изявления на Банкман-Фрийд след обявяването на несъстоятелността. Бившият шеф „продължава да прави непредсказуеми и подвеждащи публични изявления". Той вече не говорил от името на компанията.

Срещу бившия „криптовундеркинд" Банкман-Фрийд е подаден колективен иск. Разследванията на прокуратурата все още са в начален етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 1 година
Пред тая пирамида измамата на Ружа изглежда като детска играчка. Нищо, всеки един от инвеститорите си е го заслужил. Трябва да се научат, че печалби от въздуха на един балон не се разждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още