IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX е „шок от типа Lehman“, заяви основателят на японската криптоборса bitFlyer

Юзо Кано даде за пример как Япония защитава потребителите чрез „двуслоен“ надзор

09:35 | 17.11.22 г.
 Юзо Кано. Снимка: Bloomberg LP
Юзо Кано. Снимка: Bloomberg LP

Сривът на империята от дигитални активи на основателя на криптоборсата FTX Сам Банкман-Фрайд е „шок от типа Lehman“ за индустрията и може да доведе до срива и на други криптофирми, заяви съоснователят на голямата японска криптоборса bitFlyer Inc.

„Това е огромно въздействие“, каза Юзо Кано в интервю за Bloomberg Television по време на конференцията New Economy Forum, добавяйки, че сътресенията може да тласнат и други компании към фалит. „Всъщност това може да продължи още малко.“

Фалитът на базираната на Бахамските острови FTX, някога възприемана като едно от най-надеждните имена в сектора, предизвика нови опасения относно слабата регулация на криптокомпаниите и условията за надзор на безопасността на активите на клиентите. Сривът на борсата предизвика сравнения с краха на инвестиционната банка Lehman Brothers Holdings Inc. през 2008 г. или този на енергийния търговец Enron Corp. през 2001 г.

„Мисля, че регулациите са много важни“, каза Кано, подчертавайки как Япония защитава потребителите чрез „двуслоен“ надзор от страна на Агенцията за финансови услуги, която е пазарният регулатор, и група от сектора, съставена от криптоборси.

„Останалата част от света може да последва примера на Япония“, за да засили правилата за цифровите валути, като например въвеждането на изискване борсите да управляват активите на клиентите отделно от своите собствени, посочи той.

Кано отбеляза още, че bitFlyer не е имала отношения с FTX, така че няма „никакво въздействие“ върху японската фирма.

Преди дни главният изпълнителен директор на най-голямата борса за търговия с криптовалута в света Binance Чанпън Джао също призова за стабилни и ясни регулации за криптосектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още