IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полицията на Бахамите се включва в разследването на FTX

Екип от финансови следователи работи в тясно сътрудничество с регулаторния орган за ценни книжа на островната държава

09:48 | 14.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полицията на Бахамските острови започна разследване след обявяването в несъстоятелност на криптоборсата FTX. В светлината на глобалния срив на FTX екип от финансови следователи работи в тясно сътрудничество с регулаторния орган за ценни книжа на островната държава, за да установи дали е извършено престъпление, съобщиха от полицията в неделя. Бахамите са дом на международния бизнес на FTX и на подалия оставка главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд, предава DPA. 

Преди това регулаторният орган за ценни книжа заяви, че компанията е заподозряна в присвояване на средства на клиенти, наред с други неща. Преди седмица международната криптоплатформа FTX.com на Банкман-Фрийд изпадна в затруднения с плащанията, след като съмненията относно капиталовите ѝ резерви доведоха до отлив на клиенти и изтегляне на средства за милиарди долари. В сряда първоначално изглеждаше, че конкурентът Binance ще поеме по-голямата част от групата, която изпитва затруднения. Но този план се провали на следващия ден.

В четвъртък Комисията по ценни книжа на Бахамските острови съобщи, че е замразила някои активи на FTX и е подала молба за назначаване на синдик за ликвидацията ѝ. В петък FTX съобщи, че е подала молба за защита от кредитори в САЩ, а Банкман-Фрийд обяви оставката си като главен изпълнителен директор. Правният съветник на дъщерното дружество на FTX в САЩ Райн Милър обяви в Twitter в събота, че е имало „неразрешени трансакции". 

Британската аналитична компания Elliptic предполага, че в петък вечер от FTX са били откраднати криптоактиви на стойност 473 млн. долара. Те ще бъдат обменени за криптовалутата етер на децентрализирани борси - процедура, която хакерите често използват, за да предотвратят конфискуването на плячката си.

Банкман-Фрийд, 30-годишен предприемач-звезда, само допреди няколко месеца украсяваше кориците на реномирани американски бизнес списания. Компанията му, оценявана от инвеститорите на 32 млрд. долара, се срина напълно в рамките на няколко дни. Провалът на FTX натежа и върху вече разклатения криптопазар. Банкман-Фрийд отрича слуховете, че планира да се премести в Дубай, за да избегне евентуално съдебно преследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още