IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

260 млн. долара липсват: FTX съобщава за „неоторизирани трансакции"

Активите трябва да бъдат ликвидирани, но неизвестни лица очевидно теглят средства неоторизирано, възможна е хакерска атаката 

12:02 | 12.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нови неприятности за фалиралата криптоборса FTX: Неизвестни лица очевидно са изтеглили криптовалути на стойност над 260 милиона долара рано сутринта в събота, както съобщава Bloomberg. FTX потвърди чрез Twitter, че е имало „нередности" в движенията между цифровите портфейли, в които се съхраняват криптовалути. Няколко часа по-късно борсата обяви, че поради „нередовни трансакции" е прехвърлила всички криптовалути в т.нар. студено хранилище, където те могат да бъдат по-добре защитени от достъп.

Твърди се, че са засегнати средства както от операции в САЩ, така и от международни операции. „Не е ясно кой точно извършва тези сделки, но всъщност не бихте очаквали подобни сделки в този момент", заяви пред Bloomberg главният изпълнителен директор на аналитичната компания Nansen. В индустрията се спекулира и за евентуална хакерска атака. 

Така някогашната трета по големина криптоборса не може да намери покой. Основателят Сам Банкман-Фрийд подаде оставка от всички постове в петък и подаде молба за обявяване в несъстоятелност на криптоимперията си. Срещу него са повдигнати сериозни обвинения.

Например, твърди се, че е използвал парите на клиентите от FTX, за да запълни дупки в своя хедж фонд Alameda Research. Alameda е известна с рисковите си сделки и се управлява от 28-годишната Каролин Елисън. Според съобщения в медиите известно време тя е била приятелка на Банкман-Фрид.

На сцената с Бил Клинтън

Само преди шест месеца Сам Банкман-Фрийд беше голямата звезда. Ръководителят на третата по големина криптоборса FTX покани редица известни на голяма конференция на Бахамите в края на април. Там се намираше седалището на компанията му, която току-що беше отбелязала полагането на основите на новата си престижна централа.

В луксозния хотел Baha Mar се събраха не само водещите ръководители на новия финансов свят, но долетяха и бившият президент на САЩ Бил Клинтън и бившият британски премиер Тони Блеър. На сцената те разговаряха с Банкман-Фрийд за големите световни проблеми и надеждите на блокчейн технологията, на която се основават повечето криптовалути.

Оттогава обаче нещата тръгнаха рязко надолу за 30-годишния криптопредприемач, който беше обявен за вундеркинд заради дълбокото си разбиране на пазарите и таланта си да съчетава инструменти за търговия. Сривът обаче настъпи изненадващо бързо. Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Преди по-малко от седмица се появиха първите съмнения относно баланса на FTX. Банкман-Фрийд до последно се опитваше да събере 9 млрд. долара от инвеститори и конкуренти, за да запълни дупките - напразно. Защитата на кредиторите обхваща както глобалния, така и американския бизнес. Общо участват над 130 компании, които заедно формират групата FTX. Засегнат е и хедж фондът Alameda Research, основан от Банкман-Фрид, с който той започва кариерата си в света на цифровите валути и за който се твърди, че в крайна сметка е предизвикал краха на империята.

Бившият вундеркинд с вълнообразна дълга коса и тих глас сега е заподозрян, че е най-големият измамник в света на криптовалутите. Още по-лошо: в тясно преплетения свят на Биткойн и Сие фалитът на FTX може да повлече със себе си и много други криптопроекти.

От дни инвеститорите бягат от криптовалутите

Твърди се, че Банкман-Фрийд е покрил милиардни загуби в Alameda с пари на клиенти от FTX. Освен това балансът на FTX до голяма степен се основаваше на свързания с него токен FTT, който не е подкрепен с нищо и може да бъде създаден просто така. Когато последното стана публично известно в началото на ноември, токенът бързо загуби стойността си, с което стартира спиралата на спад.

„Съществува сериозен риск проблемите на FTX да обхванат и други участници в крипто екосистемата", предупреди анализаторът на Citigroup Джоузеф Аюб в петък по американския борсов канал CNBC. Все още не е напълно ясно докъде и колко дълбока ще бъде кризата.

Най-голямата и най-старата криптовалута - биткойнът – се срина под 17 000 долара в събота. В началото на ноември един биткойн все още струваше 21 000 долара. В петък токенът на FTT поевтиня с 25% до 2,65 долара. Преди седмица цената все още струваше около 26 долара. Анализаторите на JP Morgan Chase предполагат, че в резултат на кризата биткойнът може да се обезцени до 13 000 долара.

Бизнесът на FTX сега се ръководи от известния адвокат Джон Рей, който вече е ръководил ликвидацията на енергийната компания Enron през 2001 г. Това бе най-големият корпоративен банкрут в САЩ по онова време. 

Сега той трябва да разпредели това, което все още може да бъде спасено. 

Не е ясно дали приблизително един милион клиенти на FTX някога ще получат парите си обратно и каква част от тях ще останат. Междувременно Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC), Министерството на правосъдието и редица други органи са насочили вниманието си към FTX и Банкман-Фрийд. Според съобщения в медиите основателят се е укрил, но през последните дни многократно се е появявал в Twitter, главно за да се извини. Той щял да бъде в готовност да съдейства на Рей при уреждането на споровете, съобщи FTX. Ако подозрението за измама се потвърди, според адвокатите той е заплашен от ефективна присъда и затвор.

Инвеститорите попадат под радара на властите

Неговите многобройни и видни инвеститори също са във фокуса на властите. Сред вложителите са известни имена като най-големия в света управител на активи Blackrock, Temasek, сингапурският държавен инвестиционен фонд, и инвеститорите в рисков капитал Sequoia, Lightspeed, Tiger Global и Softbank. Те се отказаха от местата си в управителния съвет и от други контролни функции. Възможността да се участва в бързия успех на FTX изглеждаше обаче твърде изгодна. „Доста забележително е, че толкова много инвеститори не можаха да погледнат отчетите или не искаха да го направят", признава криптоинвеститор, който предпочита да не вижда името си в пресата. 

„Всички се доверяваха на Сам", казва Ник Картър от инвеститора Castle Island Ventures. Същото важи и за многото известни личности, които Банкман-Фрид е успял да привлече като посланици на марката и инвеститори. Сред тях са футболната звезда Том Брейди и тогавашната му съпруга, топмоделът Жизел Бюндхен. Те бяха посланици на марката и в замяна получиха акции в FTX.

По онова време Бюндхен е действала като „съветник по екологичните и социалните инициативи на FTX". Брейди бе ентусиазиран: „Имаме шанса да създадем нещо много специално тук. Очаквам с нетърпение това, което можем да постигнем заедно“. 

Сред спортните фенове FTX стана много известна заради агресивната си маркетингова компания.  През миналата година криптоборсата пое правата за именуване на стадиона на баскетболния отбор Miami Heat. Сделката за FTX Arena е на стойност 135 милиона долара. Според вътрешни източници от бранша стадионът скоро може да бъде преименуван отново. Съдиите от професионалната бейзболна лига MLB пък носят логото на борсата на фланелките си.

FTX също така излъчи реклами по време на Superbowl, най-голямото спортно събитие в САЩ, тази година. Освен това тя е основен донор на Демократическата партия. Сега обаче в света на криптовалутите настъпва криза на доверието.

И докато делото на живота на Банкман-Фрийд се проваля, анализаторите се надяват на бърза намеса от страна на регулаторните органи. Фалитът „е болезнен, но може да се окаже ускорител за придвижване на крипторегулирането напред", смятат експертите на JP Morgan. Това е единственият начин да се възстанови доверието в сектора и институционалните инвеститори отново да се развълнуват от него, твърдят анализаторите на банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Амин! Жалько за измамени камилчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Значи третият по големина криптомошенник в света е фалирал. Нашата Ружа къде е ... преди или след него ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 година
Човекът взе парите, каза чакай малко...Ех какъв пророк е бил Володя Стоянов :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още