IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подаден е колективен иск срещу основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд 

Сривът на криптоборсата оказва все по-голям натиск и върху други компании - като криптоброкера Genesis и криптобанката BlockFi

07:55 | 17.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Сривът на криптоборсата FTX има правни последици за основателя на компанията. Според съдебни документи срещу Сам Банкман-Фрийд е подаден колективен иск в Маями. В иска се посочва, че предлаганите от FTX лихвоносни сметки за криптовалута не е трябвало да се продават в САЩ поради липса на лиценз. 

Фалитът на FTX привлича и политици на сцената. Камарата на представителите на САЩ планира да проведе изслушване по този въпрос. Освен Банкман-Фрийд ще бъдат изслушани и представители на конкуренти като Binance, предава Ройтерс.

Администрацията на Байдън също възнамерява да реагира на последната криза. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за по-строг надзор на пазара. Нейното министерство и други регулаторни органи вече бяха установили рискове на криптопазарите миналата година, включително липса на прозрачност и конфликти на интереси, се казва в изявление на министъра от сряда. В това отношение трябва да се засили защитата на потребителите, каза тя.

Миналата седмица криптоборсата FTX подаде молба за защита от кредитори в САЩ, след като клиентите масово теглиха средства в отговор на тайното прехвърляне на депозити на стойност десетки милиарди долари. Въпреки това ликвидаторите на дъщерното дружество FTX на Бахамите определят в съдебни документи подадената от компанията майка в САЩ декларация за защита от кредитори като незаконосъобразна.

Гледната точка на 30-годишния предприемач

Бившият главен изпълнителен директор на FTX.com Сам Банкман-Фрийд се сблъсква с кризата в криптовалутите, за чието възникване е помогнал, и се опитва да я преодолее чрез Twitter. В сряда той добави още 18 туита към криволичещата нишка, която започна в началото на седмицата, предава Bloomberg. Постовете, публикувани на спорадични интервали, съчетават извинения за пропуските му с неговата гледна точка за това какво се е объркало в компаниите, които е основал и ръководил.  Те допълват предишната серия от загадъчни публикации, които в крайна сметка изписаха посланието „Какво се случи", последвано от намек, че предстоят разкрития

С мъдростта на ретроспекцията той заявява как ще направи всичко възможно да спаси парите на клиентите, разсъждава колко трудно е да се регулира криптосферата и се хвали как е бил „на корицата на всяко списание" преди метеоритния срив на FTX. „Станахме прекалено самоуверени и невнимателни", каза той.

Не е ясно дали туитовете на Банкман-Фрийд, който е изправен пред разпити от всички - от Министерството на правосъдието до регулаторните органи на Бахамските острови, ще помогнат или ще попречат на правната му защита.

Той завършва най-новите туитове с думите: „Важното е какво правите - дали *действително* правите добро или лошо, а не само *говорите* за това, че правите добро или *използвате езика на ESG*. Както и да е -- нищо от това вече няма значение. Това, което има значение, е да правя най-доброто, на което съм способен. И да правя всичко възможно за клиентите на FTX“. 

Но той не изяснява как точно възнамерява да помогне на клиентите на фалиралата криптоборса, базирана на Бахамските острови, при положение че вече не е главен изпълнителен директор.

Реакцията на публикациите беше бърза, а новото ръководство на FTX побърза да се дистанцира от него. Компанията публикува изявление, приписвано на бившия ликвидатор на Enron и нов главен изпълнителен директор на FTX Джон Джей Рей, което гласеше „Г-н Банкман-Фрийд няма текуща позиция в @FTX_Official, FTX US или Alameda Research Ltd. и не говори от тяхно име“. 

Други потребители на крипто бяха по-крайни. „Ще имаш достатъчно време да се справиш с това в затвора", отговори един потребител, докато друг отправи по-подробни обвинения: „Бяхте безразсъдни със средствата на клиентите", написа той. „Някои загубиха всичко. Трябва да получиш нулево съчувствие, ти си на 30 години. Мястото ти е в затвора“.

Сривът на FTX поставя под натиск целия сектор

Сривът на FTX поставя в затруднено положение и все повече други фирми от бранша. В сряда брокерът и кредитор на криптовалути Genesis обяви, че ще спре да отпуска нови заеми и временно ще спре изплащането им, за да осигури ликвидност.

Компанията майка Digital Currency Group, в която влиза и Grayscale, мениджър на активи, специализиран в криптоакции, обоснова това със сътресенията в цените и общата загуба на доверие, причинени от фалита на FTX.

От друга страна, според материал на Wall Street Journal, криптозаемодателят Blockfi е на ръба на фалита, тъй като е имал „значителна" експозиция към FTX. Blockfi отрича слуховете, че голяма част от активите му са собственост на FTX, но признава други задължения, които FTX му дължи. През миналата седмица Blockfi спря тегленията от клиенти. В сряда вечерта Bloomberg цитира вътрешни източници, според които BlockFi планира да подаде молба за обявяване в несъстоятелност още през следващите няколко дни.

Криптоборсата Gemini, основан от близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос, които съдеха Марк Зукърбърг за идеята зад Facebook, съобщи за прекъсвания в системите си през цялата сряда. До вечерта повечето от тях са отстранени, се казва в уебсайта на Gemini.

В сряда сътресенията около FTX доведоха до спад в цената на Grayscale Trust с над 4,9%. Цената на най-големия фонд за биткойни в света спадна със седем процента в началото на търговията на Wall Street. Биткойнът, най-старата криптовалута, загуби 2,8% до 16 399 долара в сряда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още