IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сривът на FTX разкрива необходимостта от регулиране на криптосистемите

RegDeFi обединява предимствата на централизираните и децентрализираните структури

22:44 | 15.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бившият главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд. Източник: Bloomberg L.P.
Бившият главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд. Източник: Bloomberg L.P.

Колапсът на борсата за криптовалути FTX напомни на света за суровата действителност относно измамите, неуспешните инвестиции и несигурността, които продължават да хвърлят сянка върху света на цифровите активи, пише за Nikkei Asia Review Такаши Ока, главен изпълнителен директор и основател на Overlay, децентрализирана платформа за набиране на средства за проекти, свързани с криптовалути.

Смята се, че около 1 милион души са загубили средства при краха на FTX и въпреки многократните обещания на опозорения основател Сам Банкман-Фрийд да им върне парите, изглежда малко вероятно тези инвеститори да възстановят голяма част от това, което са вложили. Дори инвеститори, които не са ангажирани директно с FTX, пострадаха, тъй като цените на биткойна, етера и на други криптовалути паднаха до двегодишни дъна на фона на нарастващата предпазливост на пазара.

Основният проблем зад скандала с FTX беше липсата на прозрачност.

Първоначално, базираните на блокчейн активи имаха предимството да бъдат проследими от всеки. Това позволяваше евентуална подозрителна дейност да бъде проследена и разкрита бързо.

В случая с FTX обаче активите се управляват извън блокчейн от компанията на Банкман-Фрийд, до голяма степен нерегулирано юридическо лице с операции, разпръснати по целия свят. С други думи, активите са били заключени в „черна кутия“.

В основата на този инцидент се оказа структурен конфликт между централизираните финанси (CeFi) и децентрализираните финанси (DeFi). Проблеми, които е трябвало да се управляват прозрачно, вместо това бяха третирани по непрозрачен начин.

Как можеше да бъде предотвратен този инцидент?

От гледна точка на CeFi, базираните на блокчейн активи трябва да бъдат механично приведени в съответствие с активите извън веригата (off-chain) по прозрачен начин. Наистина, в резултат на срива на FTX, други централизирани борси за криптовалути побързаха да организират независими одити, за да проверят активите, държани на техните платформи - процес, известен като доказателство за резерви.

От гледна точка на DeFi, регулирането трябва да бъде интернализирано в децентрализираната структура на всяка платформа, вместо да бъде поставено в черна кутия на юридическо лице.

Това може да стане чрез хибриден подход, наречен регулирано децентрализирано финансиране (RegDeFi), който обединява предимствата както на централизираното финансиране, така и на децентрализираното финансиране. Всъщност RegDeFi може да предотврати повторение на провал като този с FTX.

Решенията на RegDeFi защитават финансите на физическите лица и потребителите чрез структури, изградени върху съществуващи рамки, стандарти, правила и разпоредби. В този хибриден модел заинтересованите страни се проверяват, а поверителността на потребителите е систематично гарантирана и историите на трансакциите могат да бъдат проследени и проверени.

С блокчейн проекта Concordium, ръководен от Ларс Сейер Кристенсен, който основа Saxo Bank, проверката на потребителите се извършва чрез система за идентификация, която след това може да проследи измамниците и да предотврати много от техните трикове. Concordium е проектиран така, че да се интегрира лесно с традиционните финансови отчети, които изискват идентификация на потребителя.

Разбира се, измамниците винаги ще се опитват да се развихрят и да сеят хаос, но хибрид между DeFi и CeFi би имал два пъти по-голям потенциал да ги спре, като обедини най-доброто от двата подхода в услуга на сигурността на клиентите и надеждността на индустрията, изтъква Ока.

Това би осигурило възможност за проверка, но какво ще кажете за защитата на поверителността, която е толкова важна за феновете на криптовалутите и децентрализираните трансакции?

Системите могат да бъдат настроени по такъв начин, че проверените идентификации да се разкриват само за законни цели, като например в отговор на съдебна заповед или регулаторно действие.

По този начин най-безопасните аспекти на централизираните услуги могат да бъдат комбинирани с революционните предимства на децентрализацията. Осигуряването на проверка на самоличността на клиента и спазването на разпоредбите относно прането на пари и финансирането на тероризма би помогнало да разсее митовете за това, че DeFi по своята същност са опасни и несигурни, като повиши степента на защитата.

Истината е, че секторът на криптовалутите има остра нужда от регулиране.

В противен случай прекомерната несигурност и опасенията относно риска ще попречат на развитието и растежа на пазара. За да докаже стойността на визията за криптовалутите, секторът трябва да започне да изчиства действията си. И това трябва да стане сега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още