IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Десните" ръце на основателя на FTX се признаваха за виновни за банкрута ѝ

Каролайн Елисън, бивша ръководителка на Alameda Research, и Гари Уан, бивш главен технологичен директор на FTX, ще окажат съдействие на властите

07:33 | 22.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
"Десните" ръце на основателя на FTX се признаваха за виновни за банкрута ѝ

Двама топ мениджъри са се признали за виновни по обвинения в измама във връзка с фалита на криптоборсата FTX, съобщи прокуратурата на САЩ в сряда. Каролайн Елисън, бивш ръководител на Alameda Research, и Гари Уан, бивш главен технологичен директор на FTX, бяха обвинени за ролята си в предполагаемата измама, довела до фалита на компанията. И двамата заявиха, че ще сътрудничат на прокурорите, за да разкрият причините за фалита, предава AP. 

В сряда бившият главен изпълнителен директор Сам Банкман-Фрийд беше екстрадиран от Бахамите в САЩ, съобщиха властите на карибската държава в сряда (местно време). Той ще бъде съден там във връзка със срива на центъра за търговия с цифрови валути, който имаше сериозни последици за индустрията. 

Главната прокуратура на Бахамските острови съобщи, че Банкман-Фрийд е заминал за САЩ в сряда вечерта. Той се е отказал от правото си да оспори екстрадицията. Журналистите наблюдаваха как той напусна съда в столицата Насау и потегля с тъмен джип. По-късно автомобилът е видян да пристига на частна писта на летище Насау.

Очаква се американецът да се яви пред американски съдия в четвъртък. Той е обвинен, че е играл основна роля в бързия срив на FTX и е скрил проблемите на криптоборсата от обществеността и инвеститорите. Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) съобщи, че той е използвал парите на инвеститорите, за да купува недвижими имоти за себе си и семейството си. 30-годишният американец може да бъде осъден на доживотен затвор.

Споразуменията за признаване на вина

Елисън, която е на 28 години и е дъщеря на професор, се призна за виновна по седем обвинения. Уан, който наскоро влезе в списъка на милиардерите на Forbes, се е признал за виновен по четири, твърди прокуратурата. И двамата са освободени под гаранция.

В споразуменията за признаване на вината на Елисън и Уан се казва, че прокурорите ще препоръчат намаляване на присъдите, ако те окажат „съществено съдействие" на разследването, предава Bloomberg. 

Банкман-Фрийд беше лицето на FTX и неговата разраснала се мрежа от предприятия. Той се появяваше на сцени по цял свят, заобиколен от политици, знаменитости и спортисти, като рекламираше FTX и криптовалутите като цяло. 

Комисията по ценните книжа и фондовите борси и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), които разследват срива на FTX, обявиха в сряда, че съдят и Уан и Елисън.

SEC твърди, че двамата са участвали в многогодишна схема за измама на инвеститорите в FTX. Между 2019 г. и 2022 г. Елисън - по указание на Банкман-Фрийд - е манипулирала цената на родния токен на FTX FTT, като е закупувала големи количества на свободния пазар, става ясно от жалбата на SEC. 

Регулаторът на ценните книжа също така заяви, че Елисън и Уан са знаели или е трябвало да знаят, че Банкман-Фрийд лъжливо рекламира FTX като безопасна платформа за търговия с криптовалути, като в същото време неправомерно прехвърлят средства на клиенти от FTX към Alameda.

SEC заяви, че Елисън и Уан сътрудничат на текущото ѝ разследване на други физически или юридически лица, потенциално свързани с неправомерното поведение във FTX. Сам Банкман-Фрийд напуска затвора на Бахамите. Снимка: Bloomberg LP Сам Банкман-Фрийд напуска затвора на Бахамите. Снимка: Bloomberg LP

В жалбата на CFTC, в която се твърди и за измама, Елисън е обвинена, че е наредила на Alameda да използва милиарди долари от средствата на FTX, включително средства на клиенти, за сделки на други криптоборси и за плащане на високорискови инвестиции. Според този иск Уан „е създал функции в кода, залегнал в основата на платформата за търговия на FTX, които са позволили на Alameda да поддържа по същество неограничена кредитна линия на FTX". CFTC заяви, че двамата бивши изпълнителни директори не са оспорили отговорността си по нейните искове.

Елисън, бивш главен изпълнителен директор на Alameda, Уан и колегата му Нишад Сингх бяха гръбнакът на вътрешния кръг на Банкман-Фрийд. Сингх не е обвинен в нарушения от американските власти. Уан е съосновател на FTX заедно с Банкман-Фрийд.

Двамата се запознават по време на математически лагер в гимназията и по-късно са съквартиранти в Масачузетския технологичен институт. Елисън, която познава Банкман-Фрийд от времето, когато са работили заедно в Jane Street и преди това е имала романтична връзка с него, се присъединява към Alameda в началото на дейността ѝ.

Самият Сам Банкман-Фрийд е роден през 1992 г. в кампуса на Станфорд, където родителите му имат академична кариера и днес са водещи професори по бизнес и право. През 2014 г. той завършва Технологичния институт на Масачузетс (MIT) със специалност физика и математика. След кратка кариера в търговеца на финансови инструменти Jane Street и алтруистична организация създава Alameda Research през 2017 г., а през 2019 г. и FTX. Така най-добрите му приятели и съратници в създаването на криптобизнеса му са от университетските години в MIT и Jane Street.

От създаването си през 2019 г. до фалита си FTX бе набрала частни инвестиции за 1,8 млрд. долара, с което през тази година достига и най-голямата си оценка от 32 млрд. долара. Сред инвеститорите бяха някои от най-големите хедж фонд мениджъри, както и частни фондове като Sequoia, SoftBank и Paradigm. Според FT те вече са обезценили дяловете си в FTX до нула. 

А обвиняемият Банкман-Фрийд се оказа и вторият по големина дарител за Демократическата партия в САЩ с 39 млн. долара в навечерието на изборите за Конгрес, като по-голяма сума е дал само Джордж Сорос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 22.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още