IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FTX иска да продаде дъщерни дружества

Тези структури включват LedgerX, която оперира и като FTX US Derivatives, както и FTX Japan, FTX Europe и Embed Business

10:30 | 16.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоборсата FTX е подала искане пред федерален съд за разрешение да продаде някои от своите дъщерни дружества, включително базираното в САЩ подразделение за деривати LedgerX, съобщава CoinDesk.

В документ до съд в Делауеър адвокатите на FTX посочват, че е приоритет за настоящото ръководство на компанията да разгледа възможностите за продажба или да намери други стратегически сделки за някои от дружествата.

„На базата на първоначалния преглед длъжниците притежават или контролират редица дъщерни дружества и активи, които са регулирани, лицензирани и/или до голяма степен не са интегрирани в операциите на длъжниците, във или извън САЩ“, става ясно от документите. „Длъжниците смятат, че редица от тези структури имат платежоспособни баланси, независимо ръководство и ценни франчайзи“, се посочва още.

Тези структури включват LedgerX, която оперира и като FTX US Derivatives, както и FTX Japan, FTX Europe и Embed Business.

Повечето от тези дъщерни дружества са придобити от FTX относително наскоро, което означава, че те оперират до голяма степен независимо от компанията майка. Така техните активи и фондове остават отделени от FTX за разлика от някои други структури.

В изказване пред Конгреса на САЩ новият главен изпълнителен директор на FTX Джон Рей Трети обаче заяви по-рано, че дори компании, умишлено отделени от FTX като FTX US, в действителност не са били независими.

FTX подаде документи за фалит миналия месец, като според данните има над 10 млрд. долара пасиви.

Компанията майка иска да продаде тези дъщерни дружества бързо, става ясно от молбата до съда. Много от тях са с прекратени лицензи, откакто FTX подаде документи за защита от фалит.

„Лицензите на FTX Europe бяха прекратени наред с операциите, а FTX Japan е обект на прекратяване на бизнеса и разпоредби за подобряване на бизнес активността. Колкото по-дълго операциите са прекратени, толкова по-голям е рискът за оценката на тези активи, както и рискът за постоянно отменяне на лицензите“, става ясно.

От FTX вече са получили „десетки непоискани“ – над 100 – оферти за компаниите ѝ, се посочва още в документите. Ако продажбите бъдат одобрени, заинтересовани страни ще могат да наддават за различни подразделения. Датите за такива оферти варират от февруари до март, а предварителните дати - от средата на януари до началото на февруари.

Дотогава желаещите да направят покупка ще трябва да изпратят различни документи, които потвърждават както техния интерес, така и възможността да наддават. Желаещите също така ще трябва да докажат и способността си да получат регулаторно одобрение при евентуална сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още