IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджър на FTX е предупредил Бахамите за възможна измама преди фалита

Раян Саламе, бившият съглавен изпълнителен директор на  FTX Digital Markets, е казал на властите, че може да става въпрос за „злоупотреба, кражба, измама или друго престъпление"

13:36 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няколко дни преди краха на криптоборсата FTX един от най-високопоставените мениджъри на компанията е информирал властите на Бахамите за възможна злоупотреба със средства на борсата. Раян Саламе, бившият съглавен изпълнителен директор на FTX Digital Markets, е заявил пред регулаторите на 9 ноември, че клиентски активи са били прехвърлени към Alameda Research, за да се „покрият финансови загуби“ в компанията. Това става ясно от съдебни документи, цитирани от Bloomberg.

Саламе също така отбелязва, че само трима души могат да разрешат такъв трансфер – съоснователят на FTX Сам Банкман-Фрийд, бившият директор по инженерните въпроси и съоснователят на FTX Гари Уонг, става ясно от документите.

По думите му – пред изпълнителния директор на Комисията по ценните книжа на Бахамите Кристина Роле, „такива трансфери не са били позволени и затова може да представляват злоупотреба, кражба, измама или друго престъпление“. Казаното от него е станало причина за незабавно искане от страна на Роле за полицейско разследване, става ясно от имейли, включени в съдебните документи.

Няколко дни преди Саламе да се свърже с властите на Бахамите, потребителите на FTX започнаха масово да теглят депозити, което доведе до подаването на документи за защита от фалит на 11 ноември.

Документите показват, че по време на този ключов период Банкман-Фрийд е разменял имейли с различни представители на властите в страната, включително с Роле и главния прокурор Раян Пиндър.

В един от имейлите, изпратен в нощта на 9 ноември, Банкман-Фрийд се извинява на Пиндър за „забавения отговор“ на предишни съобщения. В същия имейл Банкман-Фрийд пише: „Беше бурна седмица, но аз съм виновен. Аз и Джо (който е копиран) сме отговорни да продължим напред“. Неговият баща Джоузеф Банкман е в полето на получателите, до които е изпратено копие на имейла.

Банкман-Фрийд остава единственият високопоставен мениджър на компанията, срещу когото са повдигнати обвинения и е заплашен от екстрадиране в САЩ от Бахамите.

Потребителски активи за милиарди долари са изчезнали от сметките на компанията, заяви по-рано новият главен изпълнителен директор Джон Рей Трети в изказване пред Конгреса на САЩ. По думите му част от средствата най-вероятно са отишли към Alameda.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още