IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият шеф на FTX разглежда възможността за съживяване на платформата

Назначен е екип, който да проучи възможността и ако тя може да се осъществи, ще бъде, каза Джон Джей Рей Трети в първото си интервю на поста

18:56 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Джон Джей Рей по време на изслушване по казуса FTX пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите. Снимка: Getty
Джон Джей Рей по време на изслушване по казуса FTX пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите. Снимка: Getty

Новият главен изпълнителен директор на FTX разглежда възможности за съживяване на фалиралата криптоборса, докато работи по това да върне парите на клиенти и кредитори.

В първото си интервю откакто пое поста през ноември Джон Джей Рей Трети заяви, че е сформирал екип, който да проучи възможностите за пускането отново на FTX.com, основната международна платформа на компанията. И макар предишните водещи мениджъри да са обвинени в криминални деяния, някои потребители остават доволни от технологията зад платформата и смятат, че ще е полезно тя да бъде възстановена, коментира Рей в интервю за Wall Street Journal.

„Всичко е на масата“, заяви той. „Ако има път напред по този въпрос, то тогава ние не само ще го проучим, но и ще го изпълним“, допълни изпълнителният директор.

Фалитът на FTX се превърна в една от най-големите кризи в криптоиндустрията миналата година и блокира достъпа на милиони потребители до сметките им. FTX, Celsius Network, Voyager Digital и BlockFi подадоха документи за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство в опит да дадат нов живот на бизнеса си и да се опитат да продадат проектите си на по-силни конкуренти. Другият вариант да се закрият всички операции и да се върнат парите на потребителите колкото се може по-бързо.

Рей коментира, че ще обмисли възможността за това дали подновяването дейността на международния клон на FTX ще възстанови повече стойност за потребителите на компанията, отколкото ако просто активите ѝ бъдат ликвидирани или платформата бъде продадена.

„Има акционери, с които работим, според които това, което виждат, е жизнеспособен бизнес“, коментира Рей.

Но дори и идеята за подновяване на дейността да набере инерция, то прогнозите за потребителите на FTX остават несигурни. Във вторник компанията съобщи, че е установила „значителен недостиг“ по дигиталните си активи в американското и международното си подразделение, що се отнася до това колко се дължи на потребителите.

Работата на Рей включва в момента и намирането на останали начини за получаване на средства, които да помогнат за запълването на този недостиг, размерът на който още не е обявен. Той е ветеран в реструктурирането на проблемни компании. Една от най-известните, за които е работил, е Enron Corp., където помага за връщането на милиарди долари на кредиторите ѝ.

Когато поема поста във FTX преди 69 дни, Рей казва, че е не е получил информация за това къде служителите на компанията са съхранявали криптовалутите и парите на своите клиенти. С екипа си установява, че няма съществуващ централизиран регистър, който да посочва къде са съхранявани средствата.

По думите му порвоначално получава помощ от съоснователя на FTX Гари Уанг и бившият главен изпълнителен директор на свързаната търговска компанията Alameda Research Каролин Елисън во опита си да проследи активите. По-късно Уанг и Елисън пледираха виновни по обвинения в криминални престъпления, свързани с дейността на FTX.

Що се отнася до бившия главен изпълнителен директор на FTX, Рей нещата не вървят толкова гладко. Сам Банкман-Фрийд, който е обвинен в измама и други федерални престъпления, пледира невинен. По-рано Банкман-Фрийд заяви, че според него е било грешка FTX да иска защита от фалит и разкритикува начина, по който Рей ръководи компанията.

Според новия шеф на FTX коментарите на предшественика му не са от полза.

„Няма нужда да водим диалог с него“, каза Рей. „Не ни е казал нищо, което вече да не знаем“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още