IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Банкман-Фрийд: Американският клон на FTX е платежоспособен

В позиция, публикувана в социалната мрежа Substack във вторник, той заяви, че FTX US вероятно има „стотици милиони долари излишъци от потребителски баланси“

12:53 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP
Сам Банкман-Фрийд. Снимка: Bloomberg LP

Сам Банкман-Фрийд, който очаква съдебен процес в САЩ по обвинения за измама, отново заяви, че американското подразделение на фалиралата му криптоборса FTX „беше и е платежоспособно“.

В позиция, публикувана в социалната мрежа Substack във вторник, той заяви, че FTX US вероятно има „стотици милиони долари излишъци от потребителски баланси“.

В рамките на процедурата по несъстоятелност във вторник стана ясно, че „има значителен недостиг на дигитални активи“ както при международното звено FTX.com, така и при FTX US. В изявлението си от над 1000 думи Банкман-Фрийд твърди, че е допусната грешка в това изчисляване на активи.

В момента той е пуснат под гаранция и носи проследяваща гривна, докато живее в дома на родителите си в Калифорния. Той ще бъде съден през октомври, след като пледира невинен по обвинения в измама и други финансови обвинения.

Според прокуратурата Банкман-Фрийд е в основата на една от най-големите измами в американската история, след като е набрал 1,8 млрд. долара от инвеститори под предлог, че върху FTX се упражнява нужния контрол и управление на риска. Той също така е обвинен в злоупотреба с потребителски средства.

По-рано миналата седмица стана ясно, че съветниците на FTX Group са открили 5 млрд. долара под формата на пари и криптовалути, които биха могли да бъдат продадени, за да се върнат задълженията на кредиторите. Това стана ясно от изказване на адвокат на компанията по време на изслушване пред съдия в рамките на делото за най-големия криптофалит.

Компанията работи по монетизирането на активите с счетоводна стойност 4,6 млрд. долара, заяви адвокат Андрю Дийтдерих във федерален съд в Уилмингтън, щата Делауеър. Съветниците също така са открили и голямо количество други криптоактиви, които обаче са неликвидни и по тази причина трудни за продажба, допълни той.

Според представените във вторник данни по делото е установено наличието на 5,5 млрд. долара ликвидни активи, от които 1,7 млрд. долара кеш, 3,5 млрд. долара криптовалути и 300 млн. долара в ценни книжа.

Също така се посочва, че около 413 млн. долара са били изтеглени от платформите на FTX чрез неоторизиран трансфер от трета страна – 323 млн. долара от FTX.com и 90 млн. долара от FTX US.

Хакерска атака бе извършена срещу FTX часове след като компанията поиска защита от фалит през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още