IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от всеки трима членове на Конгреса на САЩ е получавал пари от FTX

Според изчисления на CoinDesk 196 членове на новия Конгрес, мнозина положили клетва едва през миналата седмица, са взели пари от Сам Банкман-Фрийд и криптоимперията му

13:48 | 06.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повече от един от всеки трима от 535 сенатори и представители в Конгреса на САЩ са получили финансова подкрепа за кампаниите си от империята на FTX.

Според изчисления на CoinDesk 196 членове на новия Конгрес, мнозина положили клетва едва през миналата седмица, са взели пари от Сам Банкман-Фрийд или други високопоставени мениджъри на криптоборсата FTX, която подаде документи за фалит през ноември. Присъстващите в списъка варират и са част и от двете камари, включително и новият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти от Републиканската партия и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър от Демократическата партия.

На въпрос на CoinDesk до всички 196 политици какво ще правят с парите, повечето са заявил, че са направили дарения, за да премахнат петното от получаването на средствата. Други посочват, че вече са водили разговори с Министерството на правосъдието за отделяне на парите до създаването на фонд за компенсиране на жертвите на FTX. Парите на FTX са стигнали до около 37% от Конгреса на САЩ. Графика: CoinDesk Парите на FTX са стигнали до около 37% от Конгреса на САЩ. Графика: CoinDesk

Даренията обаче може да не са гаранция, че парите няма да бъдат потърсени от новото ръководство на FTX. В неделя от компанията заявиха, че ще изпратят „конфиденциални писма“ до политици и други политически бенефициенти на Банкман-Фрийд, неговите заместници и компании с искане да върнат парите до края на месеца.

В момента компанията се контролира от новия главен изпълнителен директор Джон Джей Рей Трети, чиято основна задача е да възстанови средства за кредиторите.

Но настоящият хаос около FTX означава, че даването на пари със сигурност е по-лесно от взимането им обратно. От получателите на средствата, отговорили на въпросите на CoinDesk, 38% са заявили, че държат парите и очакват насоки за тяхното връщане. Други 64% пък са заявили, че вече са ги дарили. Само петима политици са посочили, че вече успешно са върнали получените средства. Объркването обаче не е малко – няколко мениджъри на предизборни кампании, които разговаряха с CoinDesk, са изразили раздразнение от ситуацията, посочвайки, че не знаят как да върнат парите обратно.

Поток от средства

По-голямата част от вниманието върху щедростта на Банкман-Фрийд се съсредоточи върху потока от непреки средства, които той насочи към демократите в Конгреса на първичните избори миналата година чрез своя собствен и други комитети за политическо действие. Той е похарчил 40 млн. долара през последните две години, въпреки че по-голямата част от средствата са били похарчени за неща като телевизионни реклами и политически послания по пощата.

А драмата около FTX може да стане дори още по-хаотична. Семейството на Банкман-Фрийд – включително брат му Гейб – са били силно ангажирани в политическите действия. Според Тад Уилсън, адвокат по фалитите към кантора King & Spalding, не е необичайно жалби при подобни казуси да обхванат и членове от семейството, „особено когато размерът на даренията е бил значителен“. Преки дарения до кандидати за Конгреса от мениджъри на FTX. Графика: Federal Election Commission/CoinDesk Преки дарения до кандидати за Конгреса от мениджъри на FTX. Графика: Federal Election Commission/CoinDesk

И макар Банкман-Фрийд и неговите колеги да са направили впечатляващ брой видни, преки дарения, те представляват само една част от политическите инвестиции на империята на FTX. Типът политически комитети, който те са предпочитали и който няма същите ограничения за сумите на даренията, се фокусира върху т. нар. „независими разходи“. Това означава политическа помощ, която официално не е обвързана с кампании. Доларите, които преминават през такива комитети, също могат да бъдат „тъмни пари“, идващи от неназовани донори чрез посредници с нестопанска цел.

След оттеглянето си от ръководството на компанията 30-годишният бивш милиардер заяви, че е признавал за дарения за Демократическата партия, но също така е давал пари и на републиканците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 1 година
тест за борбата с корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Вай, вай, вай, каква стана тя. хАмериканско NEXO ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още