IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крахът на FTX: Задача по математика за лъжци и дългата сянка на Банкман-Фрийд (Част 2)

Ранната връзка между Банкман-Фрийд и Уан се ражда от задача по математика, която включва – освен всичко друго – и група лъжци

11:48 | 18.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Бащата на Гари казва пред Eastside Online, че синът му винаги е бил доверчив човек.

„Имах чувството, че живеем в два различни свята“, казва Уан за сина си. „Той беше много наивен, вярваше, че всички около него са добри“, посочва той.

След Reed Уан се засича на лагер по математика със Сам Трабуко, който впоследствие ще стане един от ръководителите на свързаната с FTX компания за криптотърговия Alameda. Уан, Трабуко и Банкман-Фрийд заедно посещават математически лагер през 2010 г. в Mount Holyoke College в Западен Масачузетс.

Лагерниците сами определят програмата си, избирайки си курсове за числата на Бернули, изометрия на евклидовата равнина и „Защо безкрайността е странна“. Курсовете са класифицирани по трудност с една до четири люти чушки.

„Математическите лагери са невероятни, има радикално усещане за свобода“, казва Мариса Дебовски, изпълнителен директор на програмата. „Няма правила, освен това да сте добър гражданин на общността“, допълва тя.

Но не всичко е само алгебра. Друг лагерник си спомня как Уан и приятел се промъкват в кухнята след времето за лягане, за да си направят чийзкейк браунита.

Дните в MIT

Логичната следваща стъпка за двама математически гении: Massachusetts Institute of Technology. Банкман-Фрийд отива там през 2010 г., Уан – който е година по-малък, през 2011 г. Те бързо подновяват контакт.

И двамата са членове на студентското братство Epsilon Theta, която изпъква на фона на купонджийските братства на MIT. Първо, ЕТ няма полово разграничение. Второ, забранява алкохола в споделените помещения. Членовете живеят заедно в жълто колониално имение в предградията на град Бруклин в Масачузетс. Членовете живеят почти като в общежитие – подредбата е на близко разположени помещения, която впоследствие ще бъде повторена, макар и доста по-луксозно, в пентхауса на двамата приятели в Насау.

ET не е обичайното братство. Социалният живот клони по-малко към бира-понг и повече към игри като Magic: The Gathering и битки с пистолети играчки Nerf.

Уан и Банкман-Фрийд се оказват съквартиранти в продължение на три години. В MIT Уан най-накрая е в свои води – учи математика и компютърни науки и участва в разгорещени състезания по роботика. Хора, които го познават, казват, че сякаш училището е точното място за него и той постепенно започва да се отваря.

Гари Уан (със сивия суитчер) и Банкман-Фрийд (с червената тениска) по време на състезанието по програмиране Battlecode.

Но дори и тогава Уан се оказва в дългата сянка на Банкман-Фрийд. Двамата участват заедно в годишното състезание по програмиране Battlecode през 2014 г. Отборът им се нарича The Vegan Police, референция към герой от комедията от 2010 г. „Скот Пилгрим срещу света“.

Видео от състезанието, публикувано в YouTube, показва как Банкман-Фрийд води отбора на сцената и разказва на микрофона за проекта си. Уан, в сив суитчър и правоъгълни очила, стои отстрани.

Очаквайте последната част 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още