IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Robinhood иска да си купи обратно контролираните си от Банкман-Фрийд акции

Онлайн брокерът отчете и по-голяма от очакваното загуба за четвъртото тримесечие, тъй като потребителите са ограничили търговията

10:14 | 09.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Robinhood Markets Inc. иска да купи обратно досега контролираните си акции от Сам Банкман-Фрийд и отмени базирани на акции възнаграждения за почти 500 млн. долара за своите съоснователи.

Онлайн брокерът също така отчете и по-голяма от очакваното загуба за четвъртото тримесечие, тъй като потребителите са ограничили търговията, става ясно от изявление, цитирано от Bloomberg.

„Съоснователят Байджу Бхат и аз обявяваме днес, че се отказваме от близо 500 млн. долара от нашите базирани на акции възнаграждения, за да гарантираме, че компанията има достатъчно ресурси, за да предостави стойност на потребителите и акционерите“, посочва главният изпълнителен директор Влад Тенев в позицията. „Сега започваме да наблюдаваме значителна инерция по редица от продуктите, които пуснахме, което ни дава увереност, че те могат да се разраснат във важни бизнес линии с времето“, допълва той.

Акциите на компанията поскъпнаха с 4,8% в следборсовата търговия, след като поевтиняха с 0,8% през редовната сесия.

Нетната загуба за отчетения период е 166 млн. долара или 19 цента за акция. Това е повече от 11-те цента средно, очаквани от анализатори в анкета на Bloomberg. Приходите нарастват с 5% спрямо година по-рано до 380 млн. долара, но и тук има разминаване в посока надолу спрямо 388,8 млн. долара, прогнозирани от Wall Street.

Приходите от криптотрансакции, някога ключов източник на средства, намаляват към края на 2022 г. Ноемврийската криза с империята на Сам Банкман-Фрийд разтърси инвеститорите и предизвика нов спад в цените на криптоактивите. И макар Robinhood да пуска нови услуги като пенсионни сметки и криптопортфейли, то все още половината от приходите идват от търговия.

Дружество на Банкман-Фрийд придоби дял от над 7% в Robinhood миналата година и бордът на брокера упълномощи фирмата да „продължи да закупува повечето или всички“ от тези акции, става ясно от изявлението.

Съдбата на тези акции обаче се оказа под въпрос. Дружеството на Банкман-Фрийд, купило акциите, също наскоро подаде документи за фалит. Различни участници, включително и министерството на правосъдието на САЩ, фалиралият криптокредитор BlockFi и самият Банкман-Фрийд се борят за контрол върху дела.

Акциите на Robinhood, които поскъпнаха с 29% тази година до приключването на редовната търговия в сряда, все още са надолу с над 70% от първичното си публично предлагане през юли 2021 г.

През четвъртото тримесечие приходите от криптотрансакции са намалели с 24% до 39 млн. спрямо предходния период.

И макар компанията да отчита загуби на обща стойност от над 4,5 млрд. долара през последните две години, то резултатите се подобряват от третото тримесечие на 2021 г. и загубата през последния период е най-малката за Robinhood, откакто е публична компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още