IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки делата на американския регулатор търговията със засегнатите криптовалути расте

Общият дял на монетите от търговията се е увеличил с около два процентни пункта до около 13%, показват данни, събрани от CCData

21:40 | 15.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ефектът от удара на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC) върху криптосектора изглежда отслабва за 19-те монети, определени от нея като нерегистрирани ценни книжа в рамките на делата срещу Binance и Coinbase Global Inc. от юни.

Само два месеца след като обвиненията за продажба на нерегистрирани ценни книжа изтриха около 20 млрд. долара обща пазарна оценка, 19-те засегнати криптовалути отчитат увеличение на търгуваните обеми. Общият дял на монетите от търговията се е увеличил с около два процентни пункта до около 13%, показват данни, събрани от CCData и цитирани от Bloomberg.

Въпреки че пазарната оценка на монетите намаля с около 20%, откакто бяха заведени делата, те се търгуват повече, въпреки че някои бяха делистнати от платформите, оперирани от Bakkt, Robinhood Markets Inc., Bitstamp и др. Смесените оценки за последствията от отделно решение, свързано с монетата рипъл на Ripple Labs Inc. за това как да се класифицира ценна книга направиха някои трейдъри по-склонни да се ангажират със засегнатите токени, коментират пазарни наблюдатели.

19-те засегнати монети като процент от общия търгуван обем. Графика: Bloomberg 19-те засегнати монети като процент от общия търгуван обем. Графика: Bloomberg

„Токените, определени като ценни книжа, се търгуват като прокси на регулаторната яснота“, коментира Кайл Доан, трейдър на фирмата за търговия с дигитални активи Arca. „От решението за рипъла регулаторната яснота теоретично се влошава, което води до по-лошо ценово движение“, допълва той.

От монетите, включени в делата както срещу Coinbase, така и Binance, солана (SOL) сега поскъпва с около 11%. Първоначално монетата изтри около 35%. Други като карданото (ADA) не са се възстановили. Цената на монетата е надолу с около 20% от 4 юни насам.

Една причина за увеличените обеми може да е тази, че трейдърите са привлечени от възможността за по-голяма ценова волатилност, отколкото на по-широкия пазар. Биткойнът, най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, се търгува в тесен диапазон от месеци. Минути след 21:30 ч. българско време цената ѝ се покачва с 0,03% до 29 311 долара.

Засегнатите монети се радват на интерес и извън американския пазар, където борсите продължават да ги подкрепят. Базираните в САЩ борси представляват само 10% от общия търгуван криптообем, според данните на CCData. Binance и Coinbase – най-голямата световна и най-голямата американска борса, не са делистнали токените.

„Въпреки че много монети отчитат значителен спад на цената през седмиците след делото, оттогава много си възвърнаха най-малко половината от това понижение“, казва Джейкъб Джоузеф, изследовател на CCData. „Ефектът от делото на SEC изглежда отслабва за някои активи“, допълва той.

Междувременно Ройтерс съобщи, че в понеделник криптоборсата Binance е подала молба за издаване на съдебна заповед за защита срещу Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, като е заявила, че исканията на регулатора за информация са "прекалено широки" и "неоправдано обременяващи".

BAM Trading, оперативното дружество на Binance U.S., и BAM Management заявяват в съдебно заявление до Окръжния съд на Колумбия, че групата вече е предоставила достатъчно информация на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още