IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор на Г-20: Криптозаконите оставят без избор компаниите в сектора

Играчите с криптовалути трябва да спрат да работят извън регулаторния периметър или в несъответствие със съществуващите правила, коментира председателят на СФС

12:38 | 17.07.23 г.
Андрей Йорданов
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Приетите в световен мащаб закони не оставят на криптофирмите друг избор, освен да въведат базови предпазни мерки, за да предотвратят кризи като тази с FTX и други последици, заявиха в понеделник от Съвета за финансова стабилност (СФС) на Г-20.

СФС публикува окончателните препоръки, поискани от Г-20, относно надзора на фирмите, които търгуват с криптоактиви като биткойн. Надзорният орган също така преразгледа съществуващите си препоръки за стейбълкойните след краха на монетите TerraUSD/луна.

И двете заимстват универсални предпазни похвати от традиционните финанси, преди секторът да се разрасне достатъчно, за да представлява заплаха за финансовата стабилност. Те се фокусират върху стабилното управление, за да се избегнат конфликти на интереси, и върху правилното управление на риска и оповестяването на информация, за да се гарантира, че парите на клиентите са отделени от паричните средства на дружеството.

"Както показаха неотдавнашните събития, ако връзките с традиционните финанси нараснат още повече, преливането на проблеми от пазара на криптоактиви към по-широката финансова система може да се увеличи", посочват от СФС.

Сривът на FTX през ноември 2022 г. подчерта уязвимостта на криптофирмите и Съветът за финансова стабилност заяви, че всички държави трябва да прилагат препоръките, дори и тези, които не са членове на надзорния орган. FTX беше разположена на Бахамските острови, които не са член на СФС.

"Ето защо играчите с криптовалути трябва да спрат да работят извън регулаторния периметър или в несъответствие със съществуващите правила", заяви генералният секретар на СФС Джон Шиндлер.

"Тези участници вече не могат да твърдят, че липсва регулаторна яснота, тъй като нашата рамка ясно определя стандартите, които следва да се прилагат", Шиндлер заяви.

Цената на биткойна достигна 13-месечен връх, докато секторът се възстановява от миналогодишния погром, подсилен от правната победа на Ripple Labs Inc в четвъртък, която оспори тезата на регулаторите за това доколко токените трябва да попадат в обхвата на американското законодателство за ценните книжа.

Европейският съюз вече е одобрил първия в света цялостен набор от правила за пазарите на криптоактиви, но минималните стандарти на СФС са предназначени за юрисдикциите, които искат да отидат по-далеч.

Очаква се предложенията на СФС да станат по-подробни чрез допълнителни мерки от международните надзорни органи за банковото дело и ценните книжа Базелския комитет и Международната организация за ценни книжа (IOSCO).

През май IOSCO предложи първия международен подход за регулиране на ежедневните операции на криптопазара.

СФС, чиито членове се ангажират да прилагат договорените норми, ще направи преглед на начина на тяхното въвеждане до края на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още