IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Връзката между икономическите новини и криптовалутите може би се подобрява

С лихвени проценти от 5,25% сега и забавяща се инфлация пазарната реакция на силните данни може да стане по-положителна, което ще се отрази добре на криптовалутите

13:57 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Криптопазарите реагират равнодушно на силните икономически данни – потенциален знак, че наративът „добрите новини са лоши новини за цените на дигиталните активи“ започва да се променя, пише анализаторът Глен Уилямс в материал за CoinDesk.

През по-голямата част от последните 18 месеца криптопазарите са на червено след информация за ръстове при работните места и производителността – сигнал, че икономиката все още расте и мъчително високата инфлация остава необуздана. Но сега добрите икономически новини може да доведат до подобряване на криптовалутните цени, или поне да имат минимален ефект.

В сряда министерството на труда на САЩ обяви, че 229 хил. американци са поискали помощи за безработица миналата седмица – с 4 хил. повече спрямо предходната седмица, но много под очакваните 245 хил. Междувременно американската икономика се е разширила за трето поредно тримесечие, като брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,3%.

Криптопазарите реагираха положително отначало, като биткойнът и етерът поскъпнаха със съответно 0,4% и 0,7% на фона на обемна търговия. В последвалите часове цените се понижиха, но отново се върнаха на зелено в петък, минути преди 13 ч. българско време. Биткойнът поскъпва с 0,8% за денонощието 26 462 долара, а етерът – с 1,5% до близо 1814 долара.

Традиционните фанансови пазари не намериха единна посока: индексите S&P 500 и Nasdaq Composite приключиха сесията с ръстове, докато Dow Jones Industrial Average бе на загуба.

Струва си да отбележим магнитуда и посоката на промяна след публикуването на данните. Можем да обобщим някои неща от случилото се през последните 12 месеца:

- Ускорената инфлация остава притеснение за Федералната комисия по отворените пазари.

- Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл гледа на силния пазар на труда като на пречка пред забавянетона инфлацията, докато цените растат и икономиката се разширява. Ръстът на работните места е знак за икономическа сила.

- В резултат цените на активите често реагират отрицателно на силните данни за пазара на труса и положително на лошите.

Например през декември намаленият брой молби за помощи при безработица и икономическо разширяване доведоха до понижение в стойността на активите.

С лихвени проценти от 5,25% сега и забавяща се инфлация пазарната реакция на силните данни може да стане по-положителна, което ще се отрази добре на криптовалутите с подобряването на икономиката.

Протоколът от срещата на Федералната комисия по отворените пазари от по-рано този месец сигнализира, че се очаква централните банкери в САЩ да запазят лихвените проценти между 5% и 5,25% до януари 2024 г.

Централните банкери не сигнализираха дали ще затегнат, или разхлабят настоящата строга политика на Фед и като цяло останаха предпазливи в коментарите си, отбелязвайки възможността натрупващото се затягане на паричната политика да засегне икономическата активност „повече от очакваното“.

Но те също така отбелязаха, че очакват „мека рецесия, започваща късно тази година, последвана от възстановяване с умерен темп“.

Притежателите на биткойни могат да се окажат с възможност за печалба, ако рецесията, последвана от възстановяване се изпълни, както е очаквано. Ако връзката между криптовалутите и макроданните се промени към „добрите новини са добри новини“, то очакваната рецесия вероятно ще има отрицателен ефект върху цените, което ще доведе до по-ниска покупна цена за трейдърите.

Възстановяване с умерен темп може да представлява голяма възвръщаемост за тези, които са натрупали позиции преди това.

Прокси на връзката между биткойна и икономическия растеж би била корелацията с медта. Ценовите движения при медта често са сигнал за състоянието на икономиката (от жаргонния израз „д-р Мед“ – шега, че медта толкова добре предсказва повратните точки в състоянието на световната икономика, сякаш има докторантура по икономика, бел. ред.). Корелацията на биткойна с метала нарасна от -0,63 на 9 май до +0,85, което говори за силна връзка между двата актива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още