IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разполовяването на биткойна носи надежда за ново поскъпване, и то по-скоро

Цената на биткойна падна под 27 хил. долара на фона на продължаващия дебат за тавана на дълга в САЩ

12:56 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна падна отново под 27 хил. долара, изтривайки ръстовете отпреди ден, докато инвеститорите продължават да анализират преговорите за тавана на дълга в САЩ и последните регулаторни мерки в сектора.

Минути преди 13 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтинява с 2% за денонощието до близо 26 847 долара, показват данни на CoinDesk. Цената на монетата се опита да атакува прага от 27,5 хил. долара в четвъртък сутринта, но до следобеда тя падна до 26,4 хил. долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

От своя страна, етерът поевтинява с 1% до 1808 долара, като червената вълна е и на по-широкия криптопазар. Индексът CoinDesk Market Index, който проследява цялостното представяне на пазара, се понижава с 1,5%.

„Биткойнът гравитира около скорошните си дъна, докато инвеститорите очакват регулаторна яснота и дали Wall Street вярва, че скоро ще има аргументи по същество“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda. „Този разочароващ диапазон на търговия отблъсна мнозина инвеститори и ако криптофундаментите не се подобрят скоро, натискът в посока надолу може да продължи“, каза още той.

По-рано в четвъртък биткойн фючърси за над 20 млн. долара са били ликвидирани в рамките само на няколко часа, като 87% са дълги позиции или залози за повишаване на цените, показват данни на Coinglass data.

Според Алекс Тапскот, управляващ директор на Ninepoint Partners, биткойнът в последно време се представя повече като „технологична акция“, а не толкова като „чисто съхранение на стойност“.

И макар според някои анализатори дебатът около тавана на американския дълг да е способен да стимулира представянето на активите убежища като златото и биткойна, Тапскот не е убеден, че цената на биткойна ще нарасне, ако се стигне до дефолт.

От своя страна, Ноел Ейксън, пазарен анализатор и автор на нюзлетър, посочва, че ако се стигне до повишаване на тавана, то емитирането на нов дълг ще означава, че парите ще се насочат от кеша и по-рисковите активи към американски държавни облигации, особено като се има предвид, че доходността по тези инструменти ще нарасне. Според нея подобно развитие може да се окаже неблагоприятно за биткойна и златото, тъй като и двата актива обикновено поевтиняват с ръста на доходността по облигациите.

Цикълът на разполовяване на биткойна през 2024 г.

Според Тапскот обаче скоро инвеститорите ще изместят вниманието си към предстоящия догодина цикъл на разполовяване на биткойна, който „обикновено предхожда бичи пазар при криптовалутите“.

Анализаторът на Messari Research Сами Касаб посочва, че когато разглежда ценовите графики при последните три разполовявания – през 2012 г., 2016 г. и 2020 г., се забелязва, че биткойнът навлиза в бичи пазар 12-18 месеца преди всяко разполовяване.

Според Касаб сегашното движение на цената на биткойна изглежда в синхрон с предходните цикли, което предполага, че моделът се изпълнява. Той обаче припомни, че предишното представяне не може да даде гаранция за бъдещи резултати.

На свой ред главният инвестиционен директор на ByteTree Asset Management Чарли Морис посочи, че според него разполовяването все още не е взето изцяло предвид в ценообразуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още