IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модел на търговия на биткойна може би е сигнал за скорошен скок над 30 хил. долара

Моделът е следният: минимално дневно поскъпване от 3%, последвано на следващия ден от обрат най-малко със същия размер в рамките на като цяло бичи период

16:25 | 20.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тазгодишното рали на биткойна е изправено пред изпитание, докато монетата се затруднява да пробие трайно прага от 30 хил. долара. Но според модел, заровен в скорошните движения на цената, може би токенът е напът към 7% краткосрочна печалба, посочва Bloomberg.

Моделът е следният: минимално дневно поскъпване от 3%, последвано на следващия ден от обрат най-малко със същия размер в рамките на като цяло бичи период за биткойна. Такова движение имаше във вторник и сряда.

Биткойнът е поскъпнал със средно около 7% за три, пет и десет дни след предишните 17 такива модела през последните пет години, показват данни, анализирани от Bloomberg. Бичите периоди се идентифицират, като се използва индексът на биткойна за относителна сила – измерител, който трябва да е над 50 пункта.

Цената на биткойна се възстанови с около 74% през 2023 г. спрямо миналогодишните разпродажби, подкрепен от очакванията за евентуално облекчаване на паричната политика. Но в последно време залозите за намаляване на лихвите отслабват на фона на данни за упорита инфлация.

Минути преди 16: 30 ч. българско време биткойнът поевтинява с 2,1% за денонощието до близо 28 202 долара. Етерът пък изтрива 2,7% от цената си до близо 1916 долара.

Биткойнът се затруднява да се задържи над прага от 30 хил. долара. Графика: Bloomberg Биткойнът се затруднява да се задържи над прага от 30 хил. долара. Графика: Bloomberg

В сряда най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се раздели с 3,9% от стойността, което може да се дължи отчасти на „натрупване на ливъридж, което е предизвикало ликвидация“, посочва Ноел Ейксън, авторка на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“. Според нея „това предполага, че спадът е малко вероятно да е дълготраен“.

Други анализатори обаче са малко по-предпазливи, като се има предвид предизвикателната прогноза за паричната политика и други пречки като мерките на американските власти срещу криптосектора.

„Това ограничаване на очакванията за намаляване на лихвите на Фед в края на годината премахва един от стълбовете на скорошната подкрепа за биткойна“, коментира в бележка Тони Сикамор, пазарен анализатор на IG Australia Pty. „Продължаваме да очакваме тест на подкрепата на ниво от 27,5 хил. долара през идните сесии“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още