IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ леко се увеличават

Министерство на търговията коригира ръста на икономиката за първото тримесечие нагоре

16:49 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали нови молби за помощи при безработица, леко се е увеличил миналата седмица. В същото време данните за седмицата преди това бяха коригирани остро надолу, което предполага трайна сила на трудовия пазар, съобщава Ройтерс.

Първоначалните молби за помощи при безработица са се увеличили с 4000 до сезонно коригираните 229 хил. броя през седмицата до 20 май, съобщи министерството на труда в четвъртък. Данните за предходната седмица бяха коригирани надолу със 17 хил. заявления спрямо първоначално обявените. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 245 хил. броя за последната седмица.

Макар че напоследък молбите се увеличават, най-вече повлияни от ръста в Масачузетс, те остават на нива, съвместими с все още затегнат пазар на труда.

Ниският брой на молбите съответстват с последните данни за продажбите на дребно, фабричното производство и бизнес активността, които предполагат, че икономиката си възвръща скорост в началото на второто тримесечие.

Трудовият пазар е устойчив, въпреки че Федералният резерв увеличи с 500 базисни пункта основните лихви от март 2022 г. насам.

През март е имало 1,6 свободни позиции за всеки незает, което е доста над диапазона от 1,0-1,2 места, съответстващ на пазара на труда, който не генерира твърде много инфлация.

Работодателите натрупаха служители, след като изпитаха трудности да намерят работна ръка след пандемията от Covid-19.

Икономистите очакваха съкращенията да се увеличат, тъй като ефектите от повишенията на лихвите преминават през икономиката, а затягащите се финансови условия правят по-трудно за малките бизнеси да получат кредитиране. Повечето очакват слаба рецесия до второто полугодие.

Броят на американците, получаващи помощи повече от една седмица, е спаднал с 5000 до 1,794 млн. души през седмицата до 13 май, показва докладът.

Т.нар. продължаващи искания покриват периода, през който правителството интервюираше домакинствата за нивото на безработица през май. Продължаващите молби са намалели между съответните седмици на април и май. Нивото на безработица се е върнало на 53-годишното дъно от 3,4% през април.

Затегнатият пазар на труда подкрепя ръста на заплатите, което помага да се увеличат потребителските разходи и да се поддържа икономиката.

В отделен доклад от четвъртък министерство на търговията потвърди, че икономическият растеж се е забавил през първото тримесечие, ограничен от бизнесите, които ликвидират запасите си. Намаляването на инвентара вероятно е отразило силните потребителски разходи, както и компаниите, намаляващи запасите си в очакване на рецесия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с годишен темп от 1,3% през последното тримесечие, каза правителството във втора оценка за растежа на икономиката. За сравнение, първоначалната оценка бе за ръст от 1,1%. Икономиката се разшири с 2,6% през четвъртото тримесечие на 2022 г. Икономистите очакваха ръстът на БВП през първото тримесечие да остане не бъде коригиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още