IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядка промяна на динамиката при волатилността дава преднина на етера пред биткойна

Индексът T3 Ether Volatility Index изостава от същия показател при биткойна с приблизително най-голяма разлика от поне 2021 г. насам

14:34 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според измерители на волатилността трейдърите очакват по-ограничени краткосрочни движения в цената на етера спрямо тази на биткойна – обрат спрямо обичайния модел на двете водещи криптовалути.

Индексът T3 Ether Volatility Index – мярка за очакваното 30-дневното движение на цените на токена, изостава от същия показател при биткойна с приблизително най-голяма разлика от поне 2021 г. насам. Обикновено измерителят за етера изпреварва този при биткойна, съобщава Bloomberg.

Индексът на очакваната волатилност за етера изостава от този при биткойна с най-много от поне 2021 г. Графика: Bloomberg Индексът на очакваната волатилност за етера изостава от този при биткойна с най-много от поне 2021 г. Графика: Bloomberg

Междувременно стана ясно, че спредът между 180-дневната реализирана волатилност на етера спрямо тази на биткойна е най-тесният от 2020 г. и едва е на положителна територия, показват данни, събрани от Bloomberg.

„По-ниската волатилност обикновено помага на институционалните инвеститори да разпределят повече капитал към криптосектора, тъй като става по-евтино да се купи защита и да се управляват експозициите“, коментира Каролин Маурон, съоснователка на платформата за криптодеривати OrBit Markets. „Свиването на спреда при волатилността може да доведе до по-голяма експозиция към етера на дългосрочни инвеститори“, каза още тя.

Криптовалутите, включително биткойна и етера, се възстановяват частично от разпродажбите през 2022 г., но процесът се забави в последно време на фона на намалена ликвидност, което на свой ред може да е сигнал за намален инвеститорски ентусиазъм.

Индексите за очакваната волатилност на биткойна и етера се базират на ценообразуване при опциите. И двата показателя са надолу спрямо последните си пикове през март, но при този на етера понижението е по-бързо. По-широк показател за ценови движения при няколко актива на международните пазари също се е понижил.

По-рано тази година бе актуализиран блокчейнът етериум, което позволява теглене на етери, заложени като гаранция за оперирането на системата в замяна на възнаграждение – процес, наречен стейкинг – което се приема за доходност.

„С нарастващата доходност, сега при високите едноцифрени стойности, човек може да очаква това потенциално да потисне волатилността“, коментира Ричард Галвин, съосновател на фонд мениджъра Digital Asset Capital Management.

Цената на биткойна и етера се повишава във вторник. При най-голямата криптовалута по пазарна капитализация увеличението е от 1,6% за денонощието до близо 27 280 долара, докато при втората – 2,1% до близо 1855 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още