IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сентену от ЕЦБ: Моментът за разхлабване на паричната политика наближава

Според него централните банкери не се нуждаят от цялостната картина на заплатите, за да вземат решение

22:21 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка не се нуждае непременно от цялостна представа за развитието на заплатите през следващите месеци, за да определи каква да бъде паричната ѝ политика, заяви членът на Управителния съвет и гуверньор на Португалската централна банка Марио Сентену, цитиран от Bloomberg.

„Не мисля, че трябва да чакаме до май, за да вземем решения“, сподели той в интервю за Econostream Media. „Не виждам никакви признаци, че вторичните ефекти върху заплатите са се материализирали или ще се проявят тепърва, или че повишенията на заплатите ще окажат допълнителен натиск върху цените.“

Гуверньорът на Португалската централна банка също така заяви, че „най-новите данни за инфлацията и икономиката показват, че моментът за разхлабване на паричната политика наближава“ и централните банкери вероятно ще решат да намалят лихвите „по-рано, отколкото смятахме доскоро“.

Сентену, който обикновено е сред най-гълъбово настроените представители на ЕЦБ, заяви още, че данните за инфлацията през декември в еврозоната донесоха „добри новини“, тъй като ускорението на ценовия ръст беше „по-малко от очакваното от пазара и по-слабо от базисните ефекти, отразени в  прогнозите“.

„Последните резултати от проучването за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната обаче не бяха добри. Наблюдаваха се мащабни икономически слабости, които се прехвърлят и към пазара на труда. Всъщност много от коментарите, придружаващи PMI проучванията, се отнасят до тази трайна слабост на пазара на труда. Трябва да обърнем голямо внимание на нея, " коментира Сентену.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още