IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Основните лихви трябва да бъдат понижени в даден момент през 2024 г.

Той обеща, че централните банкери на ЕЦБ ще върнат инфлацията към целта най-късно през 2025 г.

11:51 | 19.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Основните лихви в еврозоната трябва да бъдат понижени в даден момент през 2024 г., заяви във вторник гуверньорът на Френската централна банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

Пред радио France Inter Вилроа заяви за пореден път, че инфлацията трябва да се забави до 2% най-късно през 2025 г.

"Ще го кажа много ясно този път - това не е просто прогноза, а ангажимент. Ние ще върнем инфлацията до 2% най-късно през 2025 г.," обеща френският централен банкер.

"Французите се притесняват най-много от инфлацията, а в момента тя се охлажда," добави той.

Миналата седмица ЕЦБ отхвърли спекулациите за предстоящи понижения на лихвите и потвърди, че разходите по заемите ще останат на рекордно високите си нива известно време въпреки по-слабите инфлационни очаквания. Регулаторът не промени разходите по заемите на последната си среща и дори не намекна за вероятното им понижение.

Седем източници запознати с въпроса споделиха още за Ройтерс миналата седмица, че централните банкери на ЕЦБ не очакват да променят позицията си за нуждата от високи лихви преди срещата през март, което прави евентуалното понижение на лихвите преди юни още по-сложно.

„Трябваше да повишим лихвите, за да се преборим с инфлацията. Между затягането на паричната политика, което приключи, без да изненадва никого, и понижението на лихвите, което се очаква да започне по някое време през 2024 г., лихвите трябва да останат в плато“, заяви Дьо Гало. "Искам да настоявам за това търпение, за това плато, защото ако намалим лихвите твърде рано, рискуваме отново да попаднем в капана на инфлацията “, допълни той.

По-рано във вторник Френската централна банка прогнозира, че икономическата активност в страната ще нарасне едва през 2025 г.

Вилроа заяви, че макар и да е налице известен елемент на забавяне на френската икономика, тя не е в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още