IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел: Още е рано да мислим за съкращаване на лихвите в ЕЦБ

Може би ЕЦБ е приключила с цикъла повишения, но още има време, докато се предприемат понижения, коментира членът на УС на регулатора

14:45 | 16.12.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) може би вече е приключила с цикъла си на лихвени повишения, но е все още прекалено рано да се обмисля понижаване на ставките. Това заяви членът на Управителния съвет на регулатора Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Има голяма вероятност след десет лихвени повишения да сме достигнали плато на лихвените проценти“, каза Нагел в петък в интервю с германската телевизия ZDF. „Според мен е прекалено рано да се мисли за това кога може евентуално да се случат лихвените понижения“, допълни той.

ЕЦБ запази основната си лихва без промяна за втора поредна среща на ръководството в четвъртък, след като данните показаха, че инфлацията се е забавила с повече от очакваното през последните месеци. Въпреки това очакванията за достигане на целта от 2% са това да стане чак през втората половина на 2025 г. – прогноза, която според управителя Кристин Лагард означава, че „абсолютно не трябва да сваляме гарда си“.

„Ще решим на база на данни какво ще се случи в рамките на годината“, коментира Нагел, като добави, че в момента „инфлацията все още е прекалено висока“.

Нагел, който също така е начело и на Германската централна банка, посочи, че прогнозите за ценовия натиск в най-голямата европейска икономика са се подобрили значително.

Последните прогнози на регулатора, публикувани в петък, предвиждат забавяне на инфлацията от 6,1% тази година до 2,7% през 2024 г.

Но дори и тогава ще имаме още път да извървим, докато ставката достигне желаните от ЕЦБ 2%, каза още Нагел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 16.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 28
Gna
преди 4 месеца
До: nkavrakov1982 то хубавото е в случая, че демографията и многото пенсионери и държавни служители не помпат безработицата. Аз мисля, че този път централните банки ще дадат урок на бизнеса да го помни. Иначе имотите са заминали, никой не му пука в Щатите за имотния сектор, даже са решили да изхвърлят хедж фондовете от семейните жилища. Инфлацията ще си седи на 2-3 % и по старо правило лихвите с 1 % отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 29
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Класика ,сценарии от всякъде вдигаме лихвите и ги оставяме високи докато не счупим пазара на труда ,потребление ,кредитиране и всичко по реда си .Няма как с пълни джобове да имаме спад в инфлацията Такова чудо и извънземните не са измислили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 30
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Кога пак ще качите статия с Тихомир Тошев от Кредит център да обяви на хората да са спокойни,да теглят кредити от фирмата му,да внимават с бързите че са му конкуренция че имотния пазар е стабилен да не се плашат хората и да сключват сделки че няма от къде да се храни човека и да папка хубаво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още