IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите централни банки не са напълно наясно кога и с колко ще понижат лихвите

Има опасност Фед да разхлаби политиката си преждевременно, а ЕЦБ със закъснение, докато АЦБ изглежда най-адекватна

07:59 | 21.12.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Що се отнася до решенията за лихвените проценти, водещите централни банки приключиха 2022 г. и 2023 г. по един и същ начин. Миналата година на своите предколедни срещи Федералният резерв на САЩ (Фед), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) повишиха основните си лихви с по 0,50 процентни пункта, докато се бореха с растящата инфлация. Тази година, на фона на бързия спад на цените, всички те запазиха своите - вече много по-високи - ставки непроменени.

Но съпътстващите празнични послания бяха в много различни нюанси. Ако перифразираме Лев Толстой: всички централни банки са щастливи, че инфлацията спада, но всяка е нещастна по свой начин, че тя не спада достатъчно бързо, пише Financial Times в редакционен коментар.

След като чакаха твърде дълго, за да затегнат политиката, централните банки сега с право искат да се уверят, че високата инфлация е напълно победена. Доводите за запазване на високите лихви бяха наистина сериозни.

В Америка, въпреки че инфлацията се забави рязко до 3,1 процента (през ноември на годишна база – бел. прев.), пазарът на труда все още е затегнат, а потребителските разходи са устойчиви. Във Великобритания основната инфлация (5,7 процента) - която изключва енергията и храните - все още е доста над дългосрочната си средна стойност. Що се отнася до еврозоната, макар че инфлацията е само на половин процентен пункт от целта, растежът на заплатите изглежда стабилен и по-нататъшната му траектория през 2024 г. изискват бдителност.

Но тъй като въздействието на по-високите ставки все още се пренася към домакинствата и бизнеса, вероятността от падане под целта за инфлация от 2 процента се е повишила навсякъде. Рискът обаче не е еднакъв от двете страни на Атлантика. Той вероятно е по-висок в еврозоната, където по-навременните мерки предполагат, че растежът на заплатите вече намалява. Последните данни за услугите и промишлената активност също сочат предстоящо по-сериозно забавяне. Икономическата устойчивост в Америка и силният ръст на заплатите във Великобритания предполагат обаче, че основната инфлация там е вероятно да бъде по-упорита. Имайки това предвид, сигналите от Фед и ЕЦБ изглеждаха неуместни.

Фед изглеждаше като гълъб. Новата точкова диаграма с прогнозите на членовете на управителния му съвет за лихвените проценти изненада, като предвижда три намаления с по 0,25 пункта през 2024 г., спрямо само две в предишната. Бъдещите насоки на централната банка също намалиха възможността за по-нататъшни увеличения, а председателят Джей Пауъл не отхвърли идеята, че Фед се насочва към лихвени съкращения.

С финансовите пазари вече на празнични върхове, след представянето на точковата диаграма Пауъл трябваше да бъде по-внимателен. Фондовите пазари очаквано се вдигнаха, като американският индекс S&P 500 се доближи до двугодишен връх. Доходността на облигациите съответно спадна. Тези ходове означават значително разхлабване на финансовите условия, което може да бъде проблем за Фед, ако инфлацията наистина се окаже устойчива.

В контраст, председателят на ЕЦБ Кристин Лагард беше ястребово настроена, повтаряйки, че ръководителите на централната банка „изобщо не са обсъждали намаляване на лихвите“. Но прогнозите за по-ниска инфлация отвориха вратата за обръщане на курса и потвърдиха по-големите рискове от падане под инфлационната цел в еврозоната. ЕЦБ обаче изглежда твърде непоколебима и сега може да направи грешката да разхлаби лихвите твърде бавно.

Посланията на АЦБ може би бяха най на място, въпреки че за разлика от другите две водещи централни банки гуверньорът ѝ Андрю Бейли не даде пресконференция след последното заседание. АЦБ изглеждаше категорично ястребова, като трима от деветимата членове на комитета ѝ за лихвите гласуваха за повишаване с 0,25 пункта. Данните за повишеното потребителско доверие в Обединеното кралство и тези за икономическата активност подкрепиха тона на банката.

Като се имат предвид пазарните реакции и забавените ефекти от досегашните лихвени покачвания, осъществяването на успешен завой в монетарната политика няма да е лесно никъде. Освен това различните икономически обстоятелства означават, че централните банки на САЩ, ЕС и Обединеното кралство няма винаги да са на една и съща страница. Но съдейки по изявленията им в края на 2023 г. е ясно, че никоя не е напълно сигурна кога или колко да съкрати лихвите. Дано започнат 2024 г. с малко повече яснота, завършва британското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Йоахим Нагел,член на ЕЦБ,и шеф на Бундесбанк в сряда 20 декември 2023 година - Бих казал на всички ,които спекулират с предстоящо намалене на лихвените проценти -Бъдете внимателни ,някои хора са си направили погрешни изчисления !-Не залагайте на скорошно намаление на лихвените проценти !-Кредитите ще поксъпват тепърва в България -продължителен процес ,нашите банки тепърва ще съдират по 10 кожи от тези които изтеглиха на ниските хлъзгави лихви-бавно ще им вдигат вноските и задълго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Gna
преди 4 месеца
Пък и не е зле от Европа да сме малко по-солидарни един към друг. Откакто сме членове на ЕС единствените инвеститори направили нещо в Бг са САЩ и Гервания. Къде са богатите Скандинавски държави, Бенелюкс, Франция, Испания, Италия. В България има много места за инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
Gna
преди 4 месеца
Една икономика и бизнес трябва да се гради на създаване на продукт, който е качествен и се търси по света. Това да живееш от кредит до кредит е ц-ървулска работа. ЕС това, което може да направи е да преосмисли неадекватната мигрантска политика и това да храни милиони бежанци, които не са допринесли с нищо за развитието на континента. Иначе все още има индистрия и услуги/продукти, които се търсят и са качествени макар и да намаляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 месеца
Aко разгледаме данните за 100 години назад е интересно кога и при какви условия Централните банки са били в позиция да намаляват лихвите -икономическа криза ,парична криза/криза поради финансови сътресения/,и третото е война -Голям световен конфликт.Никога Централна банка не сваля лихви при позитивни данни за икономиката ,растежа,работните места и ръста в заплатите -лихви се свалят когато достатъчни дълго те са ударили икономиката и са свалили мерака за кредити ,за харчене и за скок в цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
mvr0306
преди 4 месеца
В реалността инфлацията е още далеч от 2%, така че е много рано да се говори за понижение на лихвите. Лекарството трябва да се прилага докато не се види ефекта. Икономиките бяха твърде пристрастени към евтините пари, създадоха се балони... всички го знаят. Да не говорим че в Бг вдигането на лихвите от ЕЦБ все още не е усетено на нашия банков пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
аз тука съм съгласен с кавръков , имотният гуру , лихвите не са дошли до тук за да паднат , а ще останат поне петилетка по-височки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още