IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка очаквано остави основната лихва без промяна

Шестима от членовете на Комисията по парична политика са гласували в подкрепа на днешното решение

14:03 | 14.12.23 г.
Снимка: Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Английската централна банка (АЦБ) очаквано избра да запази основната лихва без промяна на 15-годишен връх от 5,25% на последната си среща по паричната политика за годината. Централните банкери гласуваха с мнозинство от 6 гласа лихвата да остане на текущото си равнище. Останалите трима членове на Комисията по парична политика са гласували за повишаване на основната лихва с 0,25 пр.п.

Комисията заяви, че ще продължи да следи отблизо показателите за постоянен инфлационен натиск и устойчивост на икономиката като цяло, включително набор от мерки за основните стегнати условия на пазара на труда, ръст на заплатите и инфлация на цените на услугите. Паричната политика ще трябва да бъде достатъчно рестриктивна за достатъчно дълго време, за да върне инфлацията до целевото равнище от 2% устойчиво в средносрочен план, в съответствие с правомощията на Комисията, се казва в изявление след решението.

АЦБ задържа основната си лихва на ниво от 5,25% от август насам след 14 поредни увеличения от декември 2021 г. насам. Гуверньорът Андрю Бейли неведнъж е заявявал, че лихвите ще трябва да останат високи „за продължителен период от време“.

Докато други централни банки сигнализират, че може би скоро ще има понижаване на лихвите, АЦБ поддържа твърдата си линия срещу подобни твърдения във Великобритания.

Макар че инфлацията е надолу спрямо 41-годишния си връх от 11,1%, който удари през октомври 2022 г., на ниво от 4,6% тя все още е над двойно спрямо целта на АЦБ, по-висока е в сравнение с другите богати страни и прогнозите са да отслабне бавно през следващите две години.

Данни от тази седмица обаче се оказаха по-слаби от очакваното, предизвиквайки възможността за по-бързо забавяне на инфлацията и за по-скорошна промяна на курса от страна на АЦБ.

Британската икономика се е свила с 0,3% през октомври – първият спад от юли насам, което предполага, че страната, подобно на някои страни в еврозоната, е в риск от рецесия, припомня Ройтерс.

Ръстът на заплащането също се е забавил повече от очакваното. Макар че е бил на ниво от 7,3% през трите месеца до октомври, той все още е близо до рекордния връх от 7,9%, поставен през лятото, и остава основен източник на инфлационна тревога за АЦБ.

Централната банка трябваше да вземе предвид и бюджетната актуализация от 22 ноември на финансовия министър Джеръми Хънт, която постави основите за намаляване на данъците преди парламентарните избори, очаквани през 2024 г.

Финансовите пазари в сряда отразиха в цените намаляване на лихвите с цял процентен пункт през 2024 г. от АЦБ, като първото понижение с четвърт пункт вероятно ще се случи през май.

Слабите икономически данни от тази седмица може все пак да не променят позицията на АЦБ, че завръщането на инфлацията към целта от 2% ще бъде бавно.

Миналия месец централната банка представи мрачна прогноза за британската икономика: растежът ще бъде нулев през следващата година, но несъответствията на пазара на труда, причинени отчасти от COVID-19 и Brexit, го правят по-уязвим към трайна инфлация, отколкото САЩ или еврозоната.

"Позицията на пазарите е: „Те [централните банкери] трябва да се обърнат“. Все още смятам, че това е преждевременно и в някои отношения те трябва да бъдат още по-агресивни в поддържането на лихвите в ограничителна територия“, казва Хетал Мехта, ръководител на икономическите изследвания в британския инвестиционен мениджър St James's Place.

В сряда Федералният резерв сигнализира, че ще понижи разходите за заеми през 2024 г. По-късно днес Европейската централна банка също ще обяви решението си по паричната политика, като очакванията са лихвите да останат без промяна.

Пазарите смятат, че Фед и ЕЦБ ще намалят лихвите по-рано и по-бързо от АЦБ през следващата година, до голяма степен защото инфлацията е много по-близо до целта си както в САЩ, така и в еврозоната.

АЦБ има ограничена възможност да прецизира очакванията на пазарите за лихвите, тъй като този месец няма насрочена тримесечна актуализация на прогнозата или пресконференция.

Някои представители на АЦБ твърдят, че лихвите все още трябва да се повишат.

След решението миналия месец единственият централен банкер, който обсъди правилния момент за намаляване на лихвите, беше главният икономист Хю Пил, който каза, че тогавашните пазарни очаквания за първо понижение на лихвите през август 2024 г. „не изглеждат напълно неразумни“.

Два дни по-късно Бейли заяви, че е „наистина твърде рано“ да се обсъжда кога лихвите могат да бъдат намалени.

„Тенденцията, която наблюдаваме напоследък, е, че централните банкери искат да продължат да говорят твърдо, докато не са готови“, казва Изабел Албаран, инвестиционен директор в Close Brothers Asset Management. „Но е доста обичайно те да намаляват лихвите по-бързо, отколкото да ги повишават“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още