IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е свила през октомври – сигнал за слаб край на годината

Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,3%, което е първи спад от юли насам

11:26 | 13.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британската икономика се е свила повече от очакваното през октомври на фона на по-високите лихви, което на свой ред отваря път за ново тримесечие на стагнация – като тенденцията се очаква да продължи и през 2024 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 0,3%, което е първи спад от юли насам, следвайки ръст от 0,2% през септември, показват данни на националната статистика от сряда. Икономистите очакваха понижение от 0,1%, съобщава Bloomberg.

Данните за британската икономика на месечна основа. Графика: tradingeconomics.com Данните за британската икономика на месечна основа. Графика: tradingeconomics.com

Услугите, индустриалното производство и строителството се представят по-слабо от очакваното, като и трите сектора се свиват едновременно за първи път от юли.

След публикуването на данните британският паунд поевтиня до 1,1614 паунда за евро.

Новите стойности за БВП потвърждават очакванията за съкращения на лихвените проценти догодина. В момента пазарите очакват три понижения от по четвърт процентен пункт и 60% шанс за четвърто.

Представянето през октомври е обрат спрямо малко по-добрите от очакваното данни през по-голяма част от годината, потвърждавайки впечатлението, че изглежда Великобритания се намира в по-продължителен период на стагнация. И на фона на това, че пълният ефект от лихвените повишения на Английската централна банка тепърва ще се усети, икономиката се очаква да отбележи в най-добрия случай малки ръстове през четвъртото тримесечие, като някои дори прогнозират началото на плитка рецесия.

„Данните за БВП на Великобритания рисуват картина на мудност, мрачност и слаби икономически резултати“, коментира Дъглас Грант, главен изпълнителен директор на Manx Financial Group.

От статистическата служба на Великобритания посочват, че са налице някои междуиндустриални теми, които са били в основата на спада през октомври, включително лошото време. Месецът е бил шести по влажност в историята на страната в статистика от 1836 г. Това се е отразило на строителството, търговията на дребно, пъбовете и туризма.

Бизнесът също така е сигнализирал на статистиката, че средносрочните ваканции за учениците – част от които се паднаха през ноември на някои места – може също да са довели до свиване на активността.

АЦБ не очаква почти никакъв растеж през следващата година, докато от Службата за бюджетна отговорност са малко по-оптимистични с прогноза за 0,7% ръст. Според Bloomberg Economics икономиката вече е в рецесия, която ще продължи поне до средата на следващата година.

Мрачните икономически прогнози и облекчаването на инфлационния натиск карат трейдърите да залагат, че АЦБ ще намали лихвите още през юни. Централната банка се очаква да запази основната лихва на 15-годишния си връх от 5,25% в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още