IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед даде сигнал за край на лихвените повишения и очаква по-ниски лихви през 2024 г.

Ръководителите на централната банка прогнозират понижение на лихвите със 75 базисни пункта догодина

22:44 | 13.12.23 г.
Преседателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Преседателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв остави непроменен основния лихвен процент на трето поредно заседание и даде най-ясния си сигнал до момента, че кампанията му по агресивното повишаване на лихвите е приключила, като прогнозира поредица от понижения догодина, предава Bloomberg.

Ръководителите решиха единодушно да оставят целевия диапазон за бенчмарковата лихва по федералните фондове от 5,25%-5,5%, най-високото ниво от 2001 г. Те не планират нови повишения на лихвите в прогнозите си за първи път от март 2021 г. съгласно средните очаквания на ръководителите.

Те предвиждат централната банка да понижи лихвите със 75 базисни пункта догодина, по-бърз ритъм на намаления от посочения в прогнозите през септември. Макар че средната прогноза за лихвата по федералните фондове в края на 2024 г. е за 4,6%, индивидуалните очакванията варират в широки граници.

Осем ръководители очакват понижения на лихвите с по-малко от три четвърти процентни пункта догодина, а петима предвиждат повече.

Но председателят Джером Пауъл подчерта, че прогнозите не са предварително определен план и че ръководителите не са готови да изключат възможността за нови повишения на лихвите, ако е необходимо за укротяване на растящ натиск върху цените.

„Макар да вярваме, че основната ни лихва вероятно е на или близо до връхната си точка за този цикъл на затягане, икономиката изненадва анализаторите по много начини от пандемията и текущият процес към целта за инфлацията от 2% не е гарантиран“, каза Пауъл на пресконференция след заседанието на Фед. „Готови сме да затегнем още политиката, ако е уместно“, допълни той.

В съобщението на централната банка след заседанието също се усеща промяна в тона, като ръководителите отбелязват, че ще следят редица данни и развития, за да разберат дали е уместно ново затягане на политиката. Тази формулировка не присъстваше в съобщението от ноември след заседанието на Федералната комисия по отворения пазар на американската централна банка.

В друга промяна Комисията признава също, че инфлацията „се забави през последната година, но остава висока“. Освен това повечето участници сега смятат рисковете за ръст на цените за балансирани като цяло.

Доходността по американските държавни облигации намаля, а S&P 500 нарасна. Залозите за понижение на лихвите през март догодина се увеличиха до около 60%.

Актуализираните прогнози също показаха понижаване на очакванията за инфлацията през тази и следващата година, като предпочитаният индекс за цените на Фед, изключващ храните и енергията, се очаква да се повиши с 2,4% през 2024 г. Ръководителите понижиха леко прогнозата си за икономическия растеж за следващата година, но оставиха непроменени очакванията си за безработицата.

Те очакват ново понижаване на лихвата по федералните фондове до края на 2025 г. до ниво от 3,6% съгласно средната оценка на 19 ръководители.

Дългоочакваният поврат в политиката на Фед след повишаването на лихвите с 5,25 процентни пункта отразява значителното забавяне на ценовия натиск от средата на миналата година и охлаждането на трудовия пазар. Сега пред ръководителите на централната банка стои предизвикателството да решат кога да започнат да понижават лихвите, което ако се случи твърде скоро, може да застраши връщането на инфлацията към целта на Фед за 2%.

Ръководителите обещаха да запазят лихвите високи достатъчно дълго време, за да гарантират, че инфлацията ще се върне към целта. Пазарните участници не очакват това да отнеме много време, повишавайки очакванията за понижения на лихвите още през март.

Изявления на управителя на Федералния резерв Кристофър Уолър, един от най-категоричните поддръжници на действията на централната банка за укротяване на инфлацията, засилиха тези спекулации. През ноември той заяви, че Фед ще е готов да обмисли понижаване на лихвата със забавянето на инфлацията. Това според него може да се случи в срок от три до пет месеца.

Но по-рано този месец Пауъл опроверга пазарните очаквания за понижаване на лихвите през първото тримесечие на следващата година.

„Би било преждевременно да заключим с увереност, че сме постигнали достатъчно рестриктивна позиция или да спекулираме кога може да се понижат лихвите“, каза той на 1 декември.

Пауъл и други ръководители отбелязват, че пътят към връщане на инфлацията в рамките на 2% вероятно ще бъде труден и подчертаха необходимостта от достатъчно данни, че ръстът на цените се е насочил категорично надолу преди да смекчат политиката.

Централната банка записва 12 заседания без нито един глас против, най-дългата серия от периода от 17 заседания от 2003 до 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още