IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на потребителските цени в САЩ подчертава трудната битка на Фед с инфлацията

Данните подчертават нестабилния характер на възстановяването на инфлацията към целта на Фед от 2%

18:02 | 12.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в САЩ се повишиха през ноември, затвърждавайки решимостта на Федералния резерв да поддържа високи лихвени проценти в близко бъдеще.

Така нареченият основен индекс на потребителските цени (CPI), който изключва разходите за храна и енергия, e нараснал през миналия месец с 0,3% след ръст от 0,2% през октомври, съобщава Bloomberg, цитирайки правителствени данни. На годишна база показателят е нараснал с 4% за втори пореден месец.

Икономистите предпочитат основната мярка като по-добър измерител на тенденцията при инфлацията, отколкото общия CPI. Този индекс леко се повиши, след като отчете минимална промяна през октомври. На годишна база той е нараснал с 3,1%.

Данните от вторник подчертават нестабилния характер на възстановяването на инфлацията към целта на Фед от 2%. Докато ценовият натиск до голяма степен се отдръпна от върховете си от няколко десетилетия, все още силният пазар на труда продължава да захранва потребителските разходи и икономиката като цяло.

Служителите на Фед започват във вторник двудневното заседание, което се очаква да завърши със запазването на лихвите непроменени. Гуверньорът Джером Пауъл вероятно ще повтори твърдението, че той и колегите му искат да видят по-устойчиво охлаждане на ръста при цените, преди да започнат с облекчаването на паричната политика.

Потребителските цени в САЩ нарастват през ноември. Източник: Bloomberg Потребителските цени в САЩ нарастват през ноември. Източник: Bloomberg

Данните на Бюрото по трудова статистика отразяват увеличенията при наемите, здравните грижи и застраховките на моторни превозни средства. Цените на употребяваните автомобили се покачиха за първи път от май. От друга страна, разходите за облекло и мебели намаляват.

Цените на жилищата, които съставляват около една трета от общия CPI, се повишиха с 0,4%, компенсирайки спада в цените на бензина.

С изключение на жилищата и енергията, цените на услугите се повишиха с 0,4% спрямо октомври, изчислява Bloomberg. Макар Пауъл и колегите му да подчертават важността на този показател, когато се оценява инфлационната траектория на нацията, те я изчисляват въз основа на друг индекс.

За разлика от сектора на услугите, устойчивият спад в цените на стоките осигурява известно облекчение на потребителите през последните месеци. Цените на така наречените основни стоки, които изключват храните и енергията, паднаха за шести пореден месец, отчитайки най-дългата подобна серия от 2003 г.

Фед търси сигнали за по-меки условия на пазара на труда, за да ограничи търсенето в цялата икономика, особено след последния доклад за работните места от миналата седмица. Отделен анализ във вторник показа, че реалните доходи са се увеличили с 0,8% през ноември спрямо същия месец година по-рано, удължавайки продължилата месеци поредица, в която ръстът на заплатите изпреварва инфлацията.

Потребителите стават все по-оптимистични по отношение на траекторията, която следва инфлацията. Отделни доклади по-рано този месец показаха, че краткосрочните инфлационни очаквания сега са на най-ниските си нива от началото на 2021 г., подпомогнати от по-ниските цени на газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още