IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се забави до двегодишно дъно през октомври

Премиерът Риши Сунак постигна целта си да охлади ценовия ръст до двойно по-ниски нива

11:49 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е забавила до двегодишно дъно през октомври, провокирайки инвеститорите да затвърдят залозите си, че Английската централна банка може да започне да понижава лихвите си още през пролетта на следващата година, пише Bloomberg.

Потребителските цени са се повишили с 4,6% на годишна база през октомври, което е рязко забавяне от нивото на инфлацията от 6,7% през септември и е най-слабият ѝ темп от 2021 г. насам, съобщиха от националната статистическа служба (ONS) в сряда.

Данните сочат, че министър-председателят Риши Сунак  е постигнал целта си да забави инфлацията наполовина през 2023 г.

„Въпреки че новината, че цените вече не се повишават толкова бързо, е добре дошла, знаем, че много хора остават затруднени“, заяви Сунак в изявление. „Трябва да запазим курса на лихвите си, за да продължи инфлацията да се забавя до 2%“.

Резултатът беше дори по-нисък от прогнозираните от икономисти 4,7%. Това засилва очакванията, че Английската централна банка е приключила с повишаването на лихвите си и ще насочи вниманието си към рязко забавящата се икономика.

Има подобни спекулации и в САЩ, където трейдърите във вторник се отказаха от залозите си за повече повишения на лихвите на Федералния резерв, след като данните показаха, че инфлацията като цяло се е забавила. След безпрецедентното затягане на паричната си политика, Европейската централна банка също вероятно е повишила лихвите си до техните най-високи нива, докато ценовият натиск отслабва.

„Днешните данни е малко вероятно да променят курса на Английската централна банка, като се очаква лихвите да останат на сегашното си ниво до втората половина на следващата година“, смята Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK. „Въпреки че забавянето на инфлацията ще бъде приветствано от домакинствата, само по себе си то не е индикатор за трайно отслабване на ръста на цените, а по-скоро отразява отложеното въздействие на спада в цените на едро на газа, което се отразява при сметките за енергия.“

Сунак направи забавянето на инфлацията свой приоритет след увеличението на цените с 10,7% през последното тримесечие на 2022 г. В момента инфлацията на Острова е двойно по-висока от целта за 2% на АЦБ.

Данните за този месец отчитат най-сериозното охлаждане на инфлацията, наблюдавано от 1992 г., когато ръстът на цените се забави от 7,1% до 4,7%.

Както базисната инфлация, така и инфлацията при услугите, внимателно наблюдавана от АЦБ, се е оказала по-ниска от очакванията на икономисти. Базисната инфлация, която изключва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, се е забавила до 5,7% от 6,1%. През периода между септември и октомври потребителските цени не са се повишили.

„При тях се наблюдаваше известна промяна през месеца, след като се повишиха по същото време миналата година, а цените на хотелите са се понижили, тласкайки инфлацията към най-ниското ѝ ниво от две години насам“, заяви главният икономист на ONS Грант Фицнър. „Производствените цени са се увеличили на месечна база. Годишният им ръст обаче беше леко отрицателен, главно заради цените на петрола и основните метални продукти.“

Разходите за електричество, природен газ и други битови горива са намалели със 7% през октомври в сравнение с ръст от 24,7%, регистриран година по-рано. Инфлацията при храните се е забавила до 10,1% от 12,3% миналата година, като цените са се повишили само с 0,1% през месеца.

ONS заяви още, че цените на храните и безалкохолните напитки през октомври са били един от основните фактори за по-ниската инфлация през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още