IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският пазар на труда остава стабилен въпреки високите лихви

АЦБ вероятно ще действа по плана си за високи лихви за по-дълъг период от време

12:18 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британският пазар на труда се е оказал стабилен на фона на икономическото забавяне, което е още едно предизвикателство за Английската централна банка (АЦБ), бореща се да овладее инфлацията, пише Bloomberg.

Общият ръст на доходите, данните за броя на новите работни места и нивото на безработица не показват признаци на слабост на пазара на труда, сочат данни, публикувани от статистическата служба на Великобритания (ONS).

Данните в доклада са разнопосочни – ръстът на заплатите се е забавил, а новите работни места са продължили да намаляват, затруднявайки още повече централните банкери. За да се усложнят нещата допълнително, някои от резултатите са базирани на експериментални оценки заради липса на отговори в проучването за работната сила на ONS.

„Тъй като пазарът все още е затегнат в основата си, малко вероятно е АЦБ да промени курса си за запазване на високите лихви в близко бъдеще“, смята Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Данните не променят особено мнението на пазара за това в каква посока ще поемат лихвите. Според суаповете АЦБ е приключила с повишаването на лихвите си и ще запази рестриктивната си политика за продължителен период, преди да намали лихвите през втората половина на 2024 г.

Докладът показа още, че общият ръст на заплатите през третото тримесечие се е забавил до 7,9% от ревизираните във възходяща посока 8,2%. Това е доста над очакваните от икономистите 7,3%.

Ръстът на редовните заплати в публичния сектор през този период се е засилил до 7,3% от 6,8%.

Броят на новите позиции е нараснал с 33 хил. през октомври, опровергавайки прогнозите за спад. Резултатите за септември също бяха ревизирани и показват ръст вместо спад.

Общият брой на заетите се е увеличил с 54 хил. през третото тримесечие, а този на хората без работа и които не си търсят активно такава се е увеличил с 33 хил. души.

Безработицата е останала без промяна на ниво от 4,2%, противно на очакванията на АЦБ за стабилен ръст.

Докладът също показва някои признаци, че горещият пазар на труда започва да се охлажда. Централните банкери са все по-сигурни, че печелят борбата за овладяване на инфлацията, след като повишиха основните лихви от 0,1% на 5,25% за по-малко от две години, и сигнализират, че допълнителните увеличения са все по-малко вероятни.

Средните възнаграждения, без бонусите, са нараснали с 7,7% през трите месеца до септември в сравнение с ревизираните 7,9% през периода до август, както се и очакваше.

Банкерите от АЦБ изтъкнаха, че е нужно политиката да остане на „рестриктивна“ територия за продължителен период от време. Растежът на заплатите все още е доста над нивата, съвместими с целта за инфлация от 2%. Пазарите в момента залагат, че първото понижение на лихвите вероятно ще се случи през август следващата година – очакване, което главният икономист на АЦБ Хю Пил подкрепи миналата седмица.

От решаващо значение за пътя на лихвите ще бъдат данните за инфлацията за октомври, които трябва да бъдат публикувани в сряда.

„Обнадеждаващо е да видим как инфлацията се забавя, а реалните заплати растат, позволявайки на хората да запазят парите си“, заяви министърът на финансите Джеръми Хънт. „По повод реформите на пазара на труда през пролетта, по време на есенното си изслушване ще представя плановете си за връщане на хората на работа и засилване на икономическия растеж на Обединеното кралство“, допълни той.

„Нашите данни за пазара на труда показват до голяма степен една картина без промяна, тъй като съотношението на хората, които са заети, безработни или тези, които нито работят, нито търсят работа, се е променило незначително от предходното тримесечие“, заяви директорът на отделя за икономическа статистика на ONS Дарън Морган. „Паралелно със забавянето на инфлацията през последното тримесечие реалното заплащане в момента се увеличава с най-бързия си темп от две години насам“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още