IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ поставя цялата финансова система на Великобритания на стрес тест

Централната банка ще тества институциите със сценарий, подобен на шока с държавните ценни книжа миналата година

14:55 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите банки и мениджъри на активи във Великобритания ще бъдат подложени на стрес тест срещу хипотетичен шок, по-лош от миналогодишната спирала на пазара на държавни облигации. С това Английската централна банка (АЦБ) иска да провери как небанковите финансови институции могат да увеличат системния стрес, съобщава Bloomberg.

Над 50 участници на финансовите пазари, включително банки, застрахователи, мениджъри на активи, хедж фондове и пенсионни фондове, са включени в първия тест с проучвателен сценарий на централната банка, насочен към цялата система, се казва в изявление. Участниците са получили детайли за тежък, но правдоподобен стресов сценарий.

„Този [тест] е по-бърз, по-широкообхватен и по-устойчив, отколкото сме виждали през последните периоди на пазарна нестабилност“, казва централната банка в изявление. „Упражнението не е тест на устойчивостта на отделните компании, участващи в него. Публикуваните материали няма да осигурят информация за отделни компании“.

АЦБ работи отблизо с Органа за контрол върху финансовата дейност и Пенсионният регулатор като част от теста, който беше обявен през юни. Участниците ще разгледат сценария и ще представят отговорите си през януари, като финалният доклад на централната банка по теста ще излезе в края на следващата година.

Тестовият сценарий включва много елементи от последните пазарни събития, включително шока, свързан с инвестициите, съобразени с пасивите, от миналата година. Когато цените на държавните ценни книжа се сринаха след историческия план на тогавашния премиер Лиз Тръс за намаляване на лихвите, мениджърите на пенсионни фондове, използващи инвестиции, съобразени с пасивите, се сблъскаха с допълнителни обезпечения. Централната банка в крайна сметка се намеси, за да стабилизира пазара.

Новият тест може да включва сценарий, при който разходите за заеми на британското правителство се увеличават „много остро“, докато доходността по 10-годишните държавни ценни книжа расте със 115 базисни пункта, заяви централната банка. Това би било подобно на хода, видян през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още