IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Великобритания е стагнирала през третото тримесечие

Прогнозите на Английската централна банка са, че и през 2024 г. растежът ще бъде нулев

20:16 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство е стагнирала през третото тримесечие, разминавайки се с очакванията за леко свиване и потвърждавайки, че рецесията може да бъде избегната през тази година, тъй като силната търговия e допринесла за възстановяването на ниската активност в рамките на страната, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е останал непроменен спрямо второто тримесечие, съобщават от Националната статистическа служба (ONS) в петък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха спад от средно 0,1%. Само през септември БВП е нараснал 0,2%, сочат данните.

Английската централна банка очакваше стагнация през тримесечието и прогнозира, че икономиката няма да отбележи никакъв растеж през следващата година. Потребителските разходи, бизнес инвестициите и държавните разходи са намалели през третото тримесечие, а икономиката е била подкрепена основно от търговията на Великобритания, тъй като износът е нараснал, а вносът е намалял.

Тези новини не бяха добри за премиера Риши Сунак, който обеща да засили икономическия растеж преди вероятните избори догодина, на които неговата Консервативна партия се опитва да спечели преднина пред набиращата популярност Лейбъристка партия. Данните за БВП са публикувани близо две седмици по-рано преди министърът на финансите Джеръми Хънт да се изправи за есенното си изявление през парламента, в което се очаква да представи мерки за стимулиране на растежа.

„Великобритания е нация в стагнация, която се бори да осигури устойчив икономически растеж след финансовата криза“, свята Джеймс Смит, директор на изследователския център в мозъчния тръст Resolution Foundation. „Решаването на този проблем е основната задача, пред която сме изправени като страна, и трябва да бъде основният фокус в есенното изслушване на финансовия министър след 10 дни.“

Намаляващото вътрешно търсене може и да убеди централните банкери на Английската централна банка, че са направили достатъчно, за да укротят инфлацията, след като увеличиха лихвите от 0,1% до 5,25% за по-малко от две години. Според Resolution, забавянето на растежа се дължи отчасти на високите лихви.

Главният икономист на АЦБ Хю Пил сигнализира за това в четвъртък, след като централната банка понижи прогнозата си за растежа миналата седмица. Въпреки това и той, и гуверньорът Андрю Бейли подчертаха необходимостта разходите по заемите да останат „рестриктивни“  за по-дълъг период от време, за да отслабне базисният ценови натиск.

„Високата инфлация е най-голямата бариера пред икономиката. Най-добрият начин за устойчив растеж на нашата икономика в момента е да се придържаме към нашия план и да се преборим с инфлацията“, каза Хънт в изявление. „По време на изслушването ще се съсредоточа върху това как да накараме икономиката да се засили отново чрез отключване на нови инвестиции, връщане на хората на работа и реформи при обществените услуги, така че да можем да осигурим растежа, от който страната ни се нуждае.“

Някои сектори са изпитвали затруднения през третото тримесечие. Стачки в публичния сектор са засегнали училищата и здравните служби, докато търговците са били възпрепятствани от дъждовното време през юли и необичайно високите температури през септември, накарали потребителите да отложат пазаруването на есенни и зимни дрехи.

Стана ясно, че през тримесечието потребителските разходи са намалели с 0,4%, бизнес инвестициите са спаднали с 4,2%, а държавното потребление се е свило 0,5%, което донякъде се дължи на стачките на лекарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още