IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак: Дългът на Великобритания намалява

Междувременно данните от Службата за национална статистика показват, че основният държавен дълг е нараснал до 89,3% от БВП в края на септември

21:10 | 07.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак обяви победа по един от петте показателя, по които иска гласоподавателите в страната да го оценяват, като заяви във видео, публикувано в социалните платформи във вторник, че „дългът намалява“.

Коментарите му обаче се различават от неговата реч пред Парламента във вторник, когато Сунак каза, че „дългът ще падне и че „е напът да падне“ – нещо, което остава на години разстояние от изпълнение, пише Bloomberg.

Докато партията на премиера изостава съществено в социологическите проучвания от Лейбъристка партия на Кийр Стармър преди изборите, очаквани догодина, Сунак остава под огромен политически натиск да покаже, че може да изпълни това, което обеща скоро след встъпването в длъжност като министър-председател на една от най-големите икономики в света. Той също така заложи авторитета на своята администрация и професионализма си, за да се разграничи с предшествениците си Борис Джонсън и Лиз Тръс.

Проблемът е, че според най-новите прогнози на Службата за бюджетна отговорност от март, дългът като дял от размера на икономиката трябва да спадне само между 2026-27 г. и 2027-28 г., в съответствие със самоналожените от правителството фискални правила. Междувременно данните от Службата за национална статистика показват, че основният държавен дълг е нараснал до 89,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на септември, в сравнение с 83,4% година по-рано.

„Не е особено коректно да се твърди, че дългът намалява“, коментира Бен Заранко, старши икономист в мозъчния тръст Institute for Fiscal Studies (IFS). „Дългът на публичния сектор в момента нараства в парично изражение, в реално изражение и, най-важното, като процент от националния доход“, изтъква още Заранко.

Правилата на парламента могат да принудят даден министър да коригира записа или да рискува допълнителна санкция, ако направи изявление, което се счита за неточно.

Наред с намаляването на националния дълг, Сунак също обеща да разшири икономиката, да забави наполовина инфлацията и да намали списъците на чакащите в Националната здравна служба. В своето видео Сунак посочи още, че правителството работи по всички тези задачи, като добави, че има още какво да се направи по спиците с чакащи за здравни грижи.

 „Днес резултатите са ясни“, каза той, добавяйки: „Инфлацията се охлажда, което облекчава тежестта на разходите за живот. Икономиката расте, а дългът намалява“.

По отношение на дълга има една мярка, която лесно може да се тълкува като такава, която показва спад, посочва IFS. Общият дълг, включително пасивите на Английската централна банка (АЦБ), може да се е стабилизирал в парично изражение на около 2,6 трлн. паунда към края на септември. Това означава, че вероятно дългът е намалял леко като дял от икономиката - но IFS също казва, че е засегнат от различни мерки, включително от схеми за заеми на АЦБ, които не са свързани с фискалните планове на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още