IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоахим Нагел: Икономиката на Германия ще се върне към растеж през 2024 г.

Страната не е „болният човек на Европа“, подчерта управителят на Бундесбанк

18:28 | 02.11.23 г.
Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия вероятно ще се върне към разширяване през 2024 г., прогнозира управителят на германската централна банка Бундесбанк Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

„Германия не е „болният човек в Европа“, изтъкна той в интервю за телевизия ARD. „Със сигурност 2023 г. не беше добра година по отношение на икономическия растеж. Но също така е вярно, че това няма да е година на тежка рецесия“, подчерта още той.

По думите му „за 2024 г. показателите са по-добри. Ще видим отново растеж“.

Икономиката на Германия се сви през третото тримесечие, след като преди това отчете слаб ръст. Страната е единствената членка на Г-7, за която Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че ще се свие през 2023 г.

Нагел, един от най-големите ястреби сред членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), също призна, че инфлацията се е забавила благодарение на повишаването на лихвените проценти през последната година.

„Все още сме далеч от целта от 2%, но посоката на движение е правилна“, подчерта той, като повтори, че ЕЦБ възприема подход „среща по среща“ за определяне на паричната политика и го прави въз основа на входящите данни.

В края на октомври Нагел посочи, че ЕЦБ ще трябва да запази разходите по заемите си високи още известно време. "Нашата затегната парична политика дава резултат, но не трябва да бързаме с разхлабването", заяви германецът по време на реч в Берлин. "По-скоро основните лихви ще трябва да останат на достатъчно високо равнище за достатъчно дълъг период от време".

Последните данни за инфлацията на Евростат от края на миналия месец показаха, че темпът на растеж на потребителските цени в еврозоната се забавя рязко през октомври, достигайки ниво от 2,9 на сто. Това е с 1,4 процентни пункта по-малко спрямо септември и се доближава все повече до целта на ЕЦБ. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още