IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел от ЕЦБ: Рано е да се каже, че лихвите са достигнали платото

Гуверньорът на Бундесбанк призова и за по-високи изисквания за минималните резерви на банките

18:45 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Йоахим Нагел сподели, че е твърде рано да се твърди дали лихвите са достигнали своя връх, тъй като централните банкери все още са изправени пред проблема с твърде високата инфлация.

„Достигнахме ли платото?“, попита реторично Нагел по време на реч във Франкфурт в четвъртък, цитиран от Bloomberg. „Това все още не може да се каже ясно и категорично. Инфлацията все още е твърде висока. А прогнозите все още показват само слабо забавяне към целта от 2%".

Въпреки че разходите по заемите ще останат „достатъчно високи за достатъчно дълго време“, какво точно означава това ще стане ясно от данните, смята гуверньорът на германската Бундесбанк Йоахим Нагел. Централните банкери вече вероятно са изминали „по-голямата част от пътя“ до върха, добави той.

Според Нагел целта е инфлацията да се върне сигурно към целта на ЕЦБ възможно най-скоро и централната банка трябва да се стреми да не допуска паричната политика да изостава "зад кривата".

Това споделя гуверньорът на Бундесбанк седмица след най-несигурната среща до момента по време на продължилата повече от година кампания на ЕЦБ за овладяване на инфлацията. Резултатът от срещата бе десето поредно увеличение на депозитната лихва до 4%, въпреки че отслабващата икономика в еврозоната засили аргументите за пауза.

Нагел заяви, че е „много доволен“ от този ход предвид новите икономически прогнози, които ЕЦБ представи миналата седмица.

Сред централните банкери сега се задълбочава дискусията за все още огромната ликвидност във финансовата система. На заседанието си през юли ЕЦБ реши да намали до нула лихвите върху резервите, държани от компаниите в централната банка, а това от своя страна ще намали размера на средствата, които регулаторът плаща на останалите банки в еврозоната.

Отговаряйки на въпрос от директор на банка, Нагел описа мярката като „внимателна“, добавяйки, че призовава Управителния съвет да повиши още повече изискванията за минималния резерв. Той изтъкна, че последният ход в тази област все още не е направен.

„Аз съм един от тези, които със сигурност биха повдигнали темата отново следващата година“, призна той.

Германия, със силната си зависимост от фабричното производство и износа си, е единствената голяма икономика в еврозоната, която се очаква да се свие тази година. Нагел се противопостави на този песимизъм, въпреки че прогнозите на централната банка под неговото управление сочат свиване през третото тримесечие.

Посочвайки положителните тенденции в икономиката като големия брой натрупани поръчки в части от индустриалния сектор, стабилно потребление и стабилен пазар на труда, Нагел каза, че „описанието на Германия като „болния човек “ звучи пресилено“.

„Слабият икономически растеж се дължи на специфични фактори", сред които забавянето на световната икономика, инвазията на Русия в Украйна и свиването на публичните разходи, коментира той. „След като преодолеем най-лошия етап от тях, слабият растеж също би трябвало да отмине. Очакваме икономиката да се разрасне отново през 2024 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още