IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата инфлация в Германия се е забавила според очакванията през август

Въпреки това тя остава над целта на ЕЦБ и може да накара регулатора да повиши лихвите отново

13:28 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е забавила леко през август, а основният показател е останал стабилен, отговаряйки на предварителните прогнози. Тя е и на ниво, което Европейската централна банка може да сметне за твърде високо, за да не му обърне внимание, когато решава дали да повиши отново лихвите на срещата си през следващата седмица, пише The Wall Street Journal.

Потребителските цени, измерени според националните стандарти, са били с 6,1% по-високи през август спрямо същия месец миналата година в сравнение с нивото на инфлацията от 6,2%, отчетено през юли, показват данни на германската статистическа служба Destatis в петък.

Резултатът съвпада с предварителната оценка, публикувани от Destatis в края на август, и с консенсуса на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

„Следователно инфлацията остава висока. Ускорението на ръста на цените на енергията и храните надвишава нивото на общата инфлация и допринася за това тя да остане силна“, коментира Рут Бранд, председател на Destatis.

Инфлацията, според хармонизирания индекс на потребителските цени на ЕС, е била на ниво от 6,4% през август, с което остава доста над целта на Европейската централна банка от 2% и все още не е изключено регулаторът да повиши основната си лихва следващата седмица.

Гълъбово настроените централни банкери, които обикновено подкрепят по-ниските лихви, в комисията за вземане на решения за паричната политика, може да възразят с това, че проучванията и данните за индустрията сигнализират за забавяне на икономиката на фона на отслабващото търсене и свиването на потребителските разходи, дължащо се на по-високите лихви.

Данните, публикувани тази седмица, показаха, че германското индустриално производство се е свило с 0,8% на месечна база през юли, след като новите фабрични поръчки са намалели с 11,7%, а групата за икономически изследвания IfW Kiel Institute for the World Economy заяви, че икономиката на Германия ще се свие повече от очакваното през 2023 г.

Високата инфлацията през август се дължи на ръста на цените на енергоносителите, който отново се е забързал до 8,3% през август от 5,7% през юли. Това се дължи отчасти на базовите ефекти, свързани с държавните помощи за енергийни разходи през миналата година, твърдят от Destatis. По-конкретно цените на електроенергията са се повишили.

Инфлацията при хранителните продукти, която в последно време е основен двигател на ръста на потребителските цени, обаче се е забавила до 9,0% през август от 11,0% през юли.

Въпреки това базисната инфлация, която изключва волатилните елементи като храните и енергоносителите и която Европейската централна банка следи внимателно, е останала на равнище от 5,5% през август, каквото отчете и през юли.

Базовият ефект от миналогодишната програма за намаление на цените на билетите за железопътен транспорт с девет евро също допринесе за ускорението на инфлацията при услугите през август, но този ефект ще престане да действа от септември нататък, заяви Бранд.

Отшумяването на базовия ефект трябва да доведе до забавяне на базисната инфлация през септември, което предполага, че възможността за допълнително затягане на паричната политика ще отпадне след срещата на ЕЦБ в четвъртък, каквото и да реши тогава централната банка, смята Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics .

След това общата инфлация би трябвало да се забави допълнително към края на годината, смятат икономисти. През последните дни институтът Ifo и базираният в Кил институт IfW прогнозираха, че средно инфлацията ще се задържи на ниво от 6,0% през 2023 г., преди да се забави допълнително през 2024 г. И от двете институции смятат, че базисната инфлация ще остане висока, тъй като разходите за заплати в сектора на услугите, изискващ изключително много труд, остават високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още