IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите икономики в Европа вече не могат да разчитат на силните сектори на услугите си

Великобритания, Германия и Франция отчитат свиване на бизнес активността през август

19:11 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в сектора на услугите във Великобритания се е свила през август за първи път от януари насам, тъй като по-високите лихви са довели до по-слабо потребителско и корпоративно търсене, показа проучване във вторник, въпреки че спадът е по-малък от първоначално прогнозирания, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS за британския сектор на услугите е спаднал до 49,5 пункта през август от 51,5 пункта през юли, достигайки седеммесечно дъно, но остава над предварителната оценка за 48,7 пункта .

Общият индекс на мениджърите по поръчките, който включва също много слабия PMI във фабричния сектор, е спаднал до 48,6 пункта през август от 50,8 пункта, отново най-ниското ниво от януари насам, но е ревизиран във възходяща посока от предварителния резултат от 47,9 пункта през август – най-ниското му ниво от януари 2021 г. насам.

„Доставчиците на услуги отчитат спад на клиентските разходи през август, тъй като по-високите лихви, пониженото бизнес доверие и недостигът на финанси на домакинствата ограничиха възможностите за продажби“, коментира Тим Мур, икономически директор в S&P Global, във вторник.

Натрупаните поръчки са намалели с най-много от повече от три години насам, тъй като са постъпили по-малко нови такива, а фирмите са наемали нови служители с най-бавния темп от пет месеца насам.

По-рано във вторник Barclays съобщи за забавяне на растежа на потребителските разходи през август, което според него се дължи отчасти на необичайно влажното лятно време, както и на по-широкото свиване на разходите за живот.

Секторът на услугите във Франция също се е свил повече от очакваното през август, тъй като спадът в броя на новите поръчки е натежал върху бизнес активността във втората по големина икономика на еврозоната.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за сектора на услугите във Франция, съставен от S&P Global, е спаднал до 46,0 пункта през август, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2021 г. насам, от 47,1 пункта през юли. Това беше под предварителната оценка от 46,7 пункта.

Общият индекс на мениджърите по поръчките, който включва както фабричния сектор, така и този на услугите, също се е понижил до 46,0 пункта през август от 46,6 пункта през юли.

„Като причина за спада компаниите, участвали в проучването, посочват по-ограничените бюджети на клиентите и общата предпазливост по отношение на икономическите перспективи“, твърди Норман Либке, икономист в Hamburg Commercial Bank.

В Германия, най-голямата икономика в еврозоната, картината на бизнес активността в сектора на услугите е сходна – тя се е свила за първи път тази година.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за сектора на услугите в Германия се е понижил до 47,3 пункта през август от 52,3 пункта през юли.

Германските компании отчитат трайно отслабване на търсенето на фона на икономическата несигурност и силния инфлационен натиск, показват данните от доклада.

„Случва се нещо странно в германския сектор на услугите: активността се забавя, но цените се повишават“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

За него обяснението за това е, че зависещите от пазара на труда услуги вероятно са усетили тежестта от големите увеличения на заплатите.

Общият индекс на мениджърите по поръчките е спаднал до 44,6 пункта през август от 48,5 пункта през юли.

„Последните ни надежди бяха, че секторът на услугите може да продължи да осигурява известна стабилност за цялата икономика. Този оптимизъм се оказа краткотраен", заяви де ла Рубия, прогнозирайки свиване на брутния вътрешен продукт на Германия с 0,8% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още